Menu
1.28%
Τζίρος: 274.81 εκατ.

Πατριωτικές κραυγές, μηδενικό σχέδιο — και κόστος για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Comments

Οι αγορές δεν συμπαθούν καθόλου την αβεβαιότητα. Από την άλλη βέβαια, είναι πάντα υποχρεωμένες να σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου.

Σαφέστατα πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη… ανανεώθηκε μετά από την κατάκτηση σημαντικών εδαφών από τα ακροδεξιά κόμματα, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1

Το μεταναστευτικό έπαιξε σοβαρό λόγο για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ευρωσκεπτικισμού και των αντιστημικών επιλογών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ‘’μεταφράστηκε’’ και σε αποχή από τις κάλπες.

Εξ ίσου σοβαρός παράγοντας υπήρξε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Με την έννοια ότι αυτός τροφοδότησε την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, που μαζί με την έξαρση του πληθωρισμού( απότοκο και της επιχειρηματικής απληστίας) διαβρώνουν ακατάπαυστα την αγοραστική δύναμη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Η Γαλλία πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Παρίσι, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα αστάθειας, μετά το πλήγμα που δέχθηκε στις ευρωεκλογές.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο, οι επικείμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και αυτές στην Αυστρία, όπου την Κυριακή το ακροδεξιό κόμμα βγήκε νικητής από τις ευρωκάλπες.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η χαίνουσα πληγή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εγκυμονεί ασύμμετρους κινδύνους στη γεωστρατηγική σκακιέρα, ενώ τον προσεχή Νοέμβριο γίνονται οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον Τράμπ να είναι το φαβορί, τότε το όλο πάζλ των εξελίξεων φαντάζει δύσκολο για το προσεχές πεντάμηνο. Κάνοντας την πορεία των χρηματιστηρίων να μην είναι από εδώ και πέρα μια… απλή βόλτα στο πάρκο.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια περίοδος έντονων διακυμάνσεων, που μάλλον θα απαιτήσει αυξημένα επίπεδα ρευστότητας. Στην περίπτωση αυτή ο κανόνας παραπέμπει στη  μείωση μετοχικών θέσεων. Παράλληλα με τη διακράτηση επενδυτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε προσφορότερες συνθήκες. Και ειδικά στις περιπτώσεις που οι μετοχές θα κάνουν πίσω.

Ήδη αρκετά από τα funds κινούνται με αυτή τη λογική. Καθώς οι αποδόσεις δε βγαίνουν μόνο από τα πάνω, αλλά και με τα κάτω των αγορών.

Το «όπλο» της πολιτικής σταθερότητας

Στο σύνθετο αυτό περιβάλλον, το χρηματιστήριο της Αθήνας ασφαλώς και δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις όποιες εξωγενείς επιδράσεις, καθώς οι αγορές συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία. Το στοίχημα όμως είναι να διατηρήσει τα περιθώρια σχετικής αυτονόμησης, με καλύτερη συμπεριφορά έναντι των άλλων. Όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο την τελευταία διετία. Κεφαλαιοποιώντας την αποτελεσματικότητα της φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε τις βάσεις για την στιβαρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την συνακόλουθη επιχειρηματική ανάταξη.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ναι μεν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για «περισσότερη δουλειά και όχι αλαζονεία», αλλά από την άλλη πλευρά διατήρησαν την πολιτική ηγεμονία Μητσοτάκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό δεν διακυβεύεται, εκτός αν ή ίδια βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό της.

Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιδράσει άμεσα, ορθολογικά, και συγκροτημένα και με άξονα την καθαρή τριετία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για να κριθεί εκ νέου απ’ το λαό. Δεν θα υπάρξει δηλαδή κάποια ολιγωρία που θα έδινε «τροφή» για δεύτερες σκέψεις περί κυβερνητικής συνοχής. Με αποτελέσματα σε αυτό το ενδεχόμενο, τραυματικά για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το χρηματιστήριο, όπου με χθεσινές αποτιμήσεις αντιπροσωπεύονται αξίες 101 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές: Πέντε συμπεράσματα – Αν και σημείωσε άνοδο, η ακροδεξιά είναι διχασμένη στην Ευρώπη

Γιατί ηττήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης – Άρθρο παρέμβαση

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε το όριο του 5% το γαλλικό 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά από το 2002
Γαλλία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες κυβέρνησης και συνδικάτων – Φόβοι για νέα επεισόδια το Σάββατο
Μακρόν: H Γαλλία εξασφάλισε νέες προμήθειες LNG από το Κατάρ ενόψει του χειμώνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατριωτικές κραυγές, μηδενικό σχέδιο — και κόστος για τη χώρα
Τι τρέχει με το πλαφόν 5% στις εκλογές, τι θα γίνει με Κασιδιάρη, η Ντόρα και το Επικρατείας, η τιμωρία του αχάριστου Χαφτάρ
Ποιους επιχειρηματικούς κολοσσούς φέρνει ο Σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Το παρασκήνιο των επαφών και κατασκευαστικά deals των 10 δισ.
Οι περιοδείες του Μητσοτάκη στην Αττική και ο Σαμαράς – Ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου
Ο ανώδυνος Αντώνης Σαμαράς
SSM: Πόσα από τα κέρδη θα μοιράσουν οι τράπεζες το 2027, ποιοι ξένοι πόνταραν και ποιες θα είναι οι επόμενες τιμές στόχοι
Επίτροπος Μεσογείου της ΕΕ: «Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Wall Street: Τα αποτελέσματα της SpaceΧ και η πιθανή συγχώνευσή της με την Tesla έστειλαν τον Nasdaq στο +1%
ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης προσωπικού από την πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία
Πετρέλαιο: Μεικτά πρόσημα με το Brent να βρίσκεται στα 109 δολάρια το βαρέλι – Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή