• Άρθρα

    Εκτός νομοσχεδίου το νέο καθεστώς για τους τίτλους κτήσης – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση του Γ. Βρούτση

    Βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσους απασχολούνται και αμείβονται με απόδειξη δαπάνης (Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών ή διαφορετικά τίτλο κτήσης) και έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η τελική διάταξη για το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Η αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεχίσει να μελετάει την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος για τους τίτλους κτήσης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε παραστατικό από την 1η Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να επιβάλλονται εισφορές συνολικού ύψους 20,28% (13,3% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη), όπως ισχύει σήμερα.

    Όπως έχει γράψει το mononews, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προσανατολίζεται σε δραστικό περιορισμό του εισοδήματος που εισπράττει ετησίως ένας περιστασιακά εργαζόμενος με απόδειξη δαπάνης από τις 10.000 ευρώ μεικτά που ισχύει σήμερα σε 3.000 ευρώ και ταυτόχρονα στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε περίπτωση που παραμείνει το σημερινό εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ ή μειωθεί ακόμη και στα 5.000 ευρώ, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να υποκρύψει εξαρτημένη σχέση εργασίας μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, το όριο για τους τίτλους κτήσεις πρέπει να μειωθεί αρκετά προκειμένου να μην στερείται έσοδα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και ένσημα οι εργαζόμενοι.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με τίτλο κτήσης δεν απολαμβάνουν δώρα και επιδόματα. Να σημειωθεί ότι μετά την επιβολή των εισφορών για το σύνολο του εισοδήματος των μη μισθωτών σε όσους χρησιμοποιήσουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν, τα γνωστά σε όλους, «μπλοκάκια» και στράφηκαν στους τίτλους κτήσης υποκρύπτοντας εισοδήματα.

    Η «επιδημία» διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας με ακύρωση των βιβλίων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών προκαλεί σοβαρές δημοσιονομικές παρενέργειες. Μόνο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ απώλειες της τάξης των 249 εκατ. ευρώ θα έχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 24.000 ευρώ, κατέβαλε το 26,95% σε ασφαλιστικές εισφορές (ήτοι 6.468 ευρώ), 3.857,04 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και 121,68 ευρώ στην εισφορά αλληλεγγύης. Συνολικά 11.096,68 ευρώ στο δημόσιο, περίπου το 50% του εισοδήματός του.

    Μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. Όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, τους μένουν καθαρά 15.347,83 ευρώ, αφού οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα 13.475 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος τα 9.713,59 ευρώ, το ίδιο ποσό για την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, 1.099,99 ευρώ πάνε για την εισφορά αλληλεγγύης και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ