• Άρθρα

    Χριστίνα Μανωλοπούλου: Να κάνουμε σχεδιασμό για κάθε γειτονιά της Αθήνας

    • NewsRoom

    Χριστίνα Μανωλοπούλου, υποψήφια με τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου


    Το σωστό πλαίσιο και τα κατάλληλα εργαλεία είναι τα απαραίτητα στοιχεία που θα δώσουν πιο ενεργό ρόλο στον Αθηναίο, λέει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου, Χριστίνα Μανωλοπούλου. Μιλώντας στο mononews.gr προτείνει να γίνει σχεδιασμός για κάθε γειτονιά της Αθήνας, να ανοίξουν τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά και να βελτιωθούν οι κοινωνικές δομές της πόλης με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Ολόκληρη η συνέντευξη της Χριστίνας Μανωλοπούλου:

    Γιατί αποφασίσατε να συστρατευθείτε με τον Παύλο Γερουλάνο;

    Αποφάσισα να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Παύλο Γερουλάνο γιατί με εκφράζει απόλυτα η φιλοσοφία του συνδυασμού «Αθήνα Είσαι Εσύ» για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων της Αθήνας. Είναι ανθρωποκεντρική, πηγαίνει στη γειτονιά και υποστηρίζει τις συνέργειες.

    Πώς μπορεί ο Αθηναίος να αποκτήσεις πιο ενεργό ρόλο στην πόλη του;

    Πρώτα πρέπει να δούμε το πλαίσιο που υπάρχει για να αποκτήσει ο πολίτης ενεργό ρόλο στην Αθήνα. Αν ο πολίτης δεν μπορεί να μάθει τι ώρα περνάει από την γειτονιά του το απορριμματοφόρο δεν μπορούμε να του ζητάμε να αποκτήσει ενεργό ρόλο. Ας του δώσουμε τα εργαλεία έτσι ώστε με απλό τρόπο να λύνει τα θέματα της καθημερινότητας του. Να ξέρει που και με ποιο τρόπο θα απευθυνθεί στις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα ενεργοποίησης των πολιτών σε μια πόλη.

    Η Αθήνα βίωσε την χρεοκοπία της χώρας ίσως πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Περιγράψτε τρεις πρωτοβουλίες που θα συνέβαλαν στην οικονομική αναζωογόνηση της πόλης.

    Ας εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τις προσπάθειες για να ανοίξουμε τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να συζητάμε για το θεσμικό πλαίσιο και τις συναρμοδιότητες. Ας κάνουμε ένα σχεδιασμό για κάθε γειτονιά όπως έγινε στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας που τα επί χρόνια κλειστά κτίρια (π.χ. Αποθήκη Χάρτου) φιλοξενούν σήμερα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ας δημιουργήσουμε σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών και άλλους φορείς πρότυπα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης για να απομονώσουμε τα στοιχεία της καταστροφής, του βανδαλισμού και ο,τιδήποτε κρατάει την πόλη σε στασιμότητα.

    Ας συγκεντρώσουμε στο κέντρο της Αθήνας όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με την τεχνολογία Blockchain και ας δώσουμε χώρο σε νέους που επιθυμούν να επενδύσουν σ’ αυτό τον τομέα.

    Ας κάνουμε συνέργειες σε επίπεδο γειτονιάς με μεγάλους εταιρικούς ομίλους στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους co-working στην Αθήνα, να μπορεί δηλαδή κάποιος με χαμηλό κόστος να βρίσκει χώρο εργασίας για σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας να επιβαρύνεται με πάγια κόστη.

    Η πολυετής κρίση διάβρωσε τον κοινωνικό ιστό της πόλης, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε πολλά σημεία της. Ποιες πρωτοβουλίες θα συνέβαλαν στην βελτίωση της κατάστασης;

    Η βελτίωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών της πόλης, αλλά κυρίως η ενίσχυση του street- work, της δουλειάς που μπορεί να γίνει στους δρόμους της πόλης από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς είναι πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

    Πώς πιστεύετε ότι εσείς προσωπικά μπορείτε να συμβάλετε στον Δήμο Αθηναίων;

    Πιστεύω ότι έχω τη γνώση, την εμπειρία και το πάθος για να προσφέρω στο Δήμο Αθηναίων.

    Έχω την γνώση γιατί είμαι δικηγόρος με πολυετή εμπειρία στο τομέα των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και της κανονιστικής συμμόρφωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι τα νομικά θέματα που προκύπτουν από νέες αγορές που δημιουργεί η τεχνολογία (π.χ. ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ηλεκτρικά πατίνια) και μπορώ να συνεισφέρω στην επίλυση των σχετικών θεμάτων. Επίσης, μπορώ να συνεισφέρω στο τομέα κανονιστικής συμμόρφωσης του Δήμου γιατί για εμάς η βασική μας προτεραιότητα είναι να τηρεί πρώτα ο Δήμος τις υποχρεώσεις του μετά να ζητάμε από τους πολίτες το ίδιο έναντι του Δήμου.

    Έχω την εμπειρία γιατί έχω μεγαλώσει τα τελευταία δέκα χρόνια το γιο μου, Ίωνα, στο κέντρο της Αθήνας και άρα γνωρίζω βιωματικά τις δυσκολίες της καθημερινότητας μιας μητέρας.

    Έχω το πάθος για την Αθήνα, γιατί αγαπάω αυτή την πόλη ως τόπο Ελληνικής Συνείδησης και Πολιτισμικότητας.

    Αγαπώ την Αθήνα γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να γίνει. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που έχει δαπανηθεί για την πόλη και να αναδείξουμε αυτό που πραγματικά είναι.



    ΣΧΟΛΙΑ