• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Στην φυλακή τα μέλη μιας εγκληματικής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οργάνωσης, που διέσυρε την χώρα παγκοσμίως

    O Δημήτρης Κουτσολιούτσος, υποβασταζόμενος απο τους δικηγόρους του Γιάννη Ηριώτη και Γιώργο Γεωργιάδη, προσέρχεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθεί για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, Αθήνα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


    Aπό σήμερα οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος  δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στις αγαπημένες τους Σπέτσες.  Θα βλέπουν τον ήλιο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής…

    Προ ολίγων ωρών, δυο άξιοι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης έλαβαν μια απόφαση που δικαιώνει όσους από την αρχή κατάλαβαν ότι η υπόθεση folli follie είναι ίσως το κορυφαίο σκάνδαλο της Ελλάδος.

    Προφυλάκισαν τα βασικά μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν  “γεννηθεί” στην Ελλάδα από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Είναι οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς μπήκε φυλακή επειδή έκλεψε 100 εκατ. ευρώ.

    Το σκάνδαλο της Folli Follie είναι μια υπόθεση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Πλαστοί ισολογισμοί, ψεύτικοι τζίροι και κέρδη.  Και οι ισολογισμοί έφεραν την υπογραφή των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Φυσικά την όλη διαδικασία την ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2018 ένας έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός,  ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης.

    Αυτός ήταν που δόμησε όλο το βαρύ κατηγορητήριο,  ήδη από τον χειμώνα του 2018 και έδεσε τις κατηγορίες οι οποίες ήταν ο θεμέλιος λίθος της ανακριτικής και εισαγγελικής ετυμηγορίας.

    Ο Γιάννης Δραγάτσης έχτισε το “γερό” κατηγορητήριο πολύ προσεκτικά και δεν άφηνε κανένα στοιχείο χωρίς να το συμπεριλάβει.

     Τεράστια επίδραση

    Το σκάνδαλο της Folli Follie είχε τεράστια επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί εμείς εδώ να μην το πήραμε είδηση,  αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

    Διεθνείς επενδυτές έφυγαν από την χώρα μας εξαιτίας αυτού του σκανδάλου.  Η Folli Follie ήταν για τους ξένους η απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα από λαμόγια.

    Από τον Μάιο του 2018 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση από το αμερικανικό fund QCM,  η διεθνής επενδυτική κοινότητα, υπέστη τεράστιο σοκ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απαξιωθεί πλήρως από τους επενδυτές.

    Γιατί η folli follie ήταν από τις λίγες διεθνοποιημένες εταιρείες που έχει η Ελλάδα.

    Φυσικά οι μήνες περνούσαν και άπαντες στο εξωτερικό, αναρωτιόντουσαν γιατί τα αφεντικά της Folli Follie,  που φέρουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ακαριαία την ευθύνη των πλαστών ισολογισμών της εταιρείας, δεν απολογούνται.

    Για να απολογηθούν πέρασαν σχεδόν 20 μήνες. Βέβαια η δικογραφία ήταν ογκώδης,  προέκυψε και η πανδημία…

    Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα,  όπως τουλάχιστον λέγουν έμπειροι νομικοί,  ήταν πέρα για πέρα σωστή και δίκαιη.

    Mαχητική δημοσιογραφία

    Η κατάληξη της υπόθεσης της Follι Follie είναι h δικαίωση της μαχητικής δημοσιογραφικής στάσης που κράτησε εξ αρχής το mononews.gr . Από τις αρχές Μαΐου του 2018 έως και σήμερα έχουμε δημοσιεύσει  πάνω από 800 ρεπορτάζ  και άρθρα για αυτή την υπόθεση.

    Ρεπορτάζ που πολλά από αυτά είχαν πολλές ώρες δουλειάς και έρευνας ίσως από τις λίγες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

    Ούτε μια στιγμή δεν πιστέψαμε τα όσα υποστήριζαν κατά καιρούς οι Κουτσολιούτσοι.

    Από την πρώτη ημέρα ήμασταν βέβαιοι ότι η υπόθεση είναι ακριβώς έτσι όπως την περιέγραψε ο άνθρωπος που ανακάλυψε το σκάνδαλο και το δημοσιοποίησε. Ο επικεφαλής του αμερικάνικου fund Quintessential Capital Management (QCM).

    Έτσι λοιπόν από  σήμερα οι Κουτσολιούτσοι δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στις αγαπημένες τους Σπέτσες.  Θα βλέπουν τον ήλιο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής…

     

    PS: Κι αν βγω απ’ αυτή τη φυλακή κανείς δε θα με περιμένει, οι δρόμοι θα ‘ναι αδειανοί κι η πολιτεία μου πιο ξένη, τα καφενεία όλα κλειστά κι οι φίλοι μου ξενιτεμένοι,
    αέρας θα με παρασέρνει κι αν βγω απ’ αυτή τη φυλακή…

    Διονύσης Σαββόπουλος, 1944-, Έλληνας συνθέτης & τραγουδιστής και συγγενής της οικογένειας Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ