• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Η ΑΜΚ της Alpha Bank, οι εκβιασμοί, η Goldman Sachs και το σπαθί του Μ. Αλεξάνδρου

    Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank: Αλλάζουμε δομικά την τράπεζα- Θέλουμε να είμαστε σημείο αναφοράς ως ο καλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Άπαντες στην Ελλάδα που ασχολούνται με τις αγορές, τούτη την ώρα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank.

    Μια ισχυρή τράπεζα με κεφάλαια και με δεδομένη την απόφαση του ισχυρού τραπεζίτη Βασίλη Ψάλτη να την αναβαθμίσει προσθέτοντας νέα κεφάλαια έτσι ώστε η φυγή προς τα μπρος της Alpha Bank να συνδυαστεί με την μεγάλη ανάπτυξη που θα έχει η Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία.

    Ο Βασίλης Ψάλτης, τον οποίο οι αγορές εμπιστεύονται απόλυτα, είχε δηλώσει -αν θυμάμαι καλά τον Μάρτιο του 2021, όταν η μετοχή βρίσκονται στα επίπεδα του 0,92 ευρώ- ότι σέβεται απόλυτα τους παλαιούς μετόχους της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,60% 1,68 και οτιδήποτε κάνει είναι για το συμφέρον τους.

    Μέχρι τώρα αυτό έχει αποδειχθεί.

    Οι χειρουργικές κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη και των ταλαντούχων στενών του συνεργατών (Κωστόπουλος, Παπαγαρυφάλου κλπ) είναι έως τώρα η απόδειξη ότι σοφά οι μέτοχοι της Alpha Bank τον επέλεξαν για Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας.

    Η  Alpha Bank, αν και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, εν τούτοις αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα για αυτόν τον λόγο προσέλαβε δύο ισχυρές αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες την Goldman Sachs και την JP Morgan, που υποτίθεται ότι την ξέρουν την δουλειά.

    Είναι όμως έτσι;

    Ο άνθρωπος που κάνει την δουλειά για λογαριασμό της Goldman Sachs είναι ο Χάρης Ηλιάδης.

    Όμως τις τελευταίες ώρες κάτι δεν πάει καλά με την τιμή της μετοχής της Alpha Bank.

    Οι πιέσεις στην μετοχή της Alpha Bank

    Η μετοχή δέχεται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία σε ποια τιμή θα γίνει η περίφημη ΑΜΚ.

    Στο 1 ευρώ; Στο 1,10; Στο 1,15; Η κάτω του 1 ευρώ;

    Σε κάθε περίπτωση το mononews.gr γίνεται αποδέκτης των ανησυχιών των μετόχων της Alpha Bank και ρωτούν:

    «Τι προστασία υπάρχει για τους μέτοχους εάν η αύξηση γίνει στα επίπεδα του 1 ευρώ και κάτω όταν η μετοχή πριν από 3 μήνες βρισκόταν στα 0,92 ευρώ».

    Οι αναγνώστες του mononews.gr ρωτούν «για ποιο λόγο προσέλαβαν την Goldman Sachs και την JP Morgan  εάν δεν μπορούν να φέρουν ισχυρούς επενδυτές σε τιμές που να αντικατοπτρίζουν την αξία της τράπεζας;

    Που είναι ακριβώς η αξία των πολυδιαφημισμένων golden boys; »

    Και συνεχίζουν: «Η Alpha Bank όχι μόνο είναι κεφαλαιακά πλήρης αλλά ταυτόχρονα προ εβδομάδων προχώρησε στη μεγαλύτερη πώληση δάνειων NPEs του Galaxy ύψους  10,8 δισ. ευρώ.

    Επι της ουσίας σύμφωνα με την διοίκηση της η τράπεζα θα έχει εξυγιανθεί πλήρως το 2022.».

    Η αλήθεια είναι ότι εάν η αύξηση γίνει στο 1 ευρώ τότε αυτή η τιμή αυτή είναι στο 0,40 του book  (P/BV) όταν στην Ευρώπη οι περισσότερες τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,70 έως 0,80.

    H τιμή του 1 ευρώ δεν αντικατοπτρίζει ούτε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ούτε τις προοπτικές της Alpha Bank.

    Οι εκβιασμοί στην Alpha Bank 

    Δεν ξέρω εάν η διοίκηση της Alpha Bank εκβιάζεται από μετόχους της (πχ Τζον Πόλσον) να γίνει η AMK σε επίπεδα κάτω του 1 ευρώ,  όμως είναι σαφές ότι ο κ. Ψάλτης πρέπει να κάνει τα βήματα που ο ίδιος επιθυμεί και έχει σχεδιάσει με μεγάλη προσοχή.

    Και εάν δεν μπορούν να την κάνουν την σωστή δουλειά οι 2 μεγαλοσύμβουλοι που έχει προσλάβει, τότε ας προχωρήσει σε δραστήριες λύσεις.

    Όπως έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος: έκοψε τον γόρδιο δεσμό με το σπαθί του, λέγοντας μάλιστα και τη φράση «ό,τι δεν μπορεί να λυθεί, μπορεί να κοπεί».

    Αυτό θέλουν οι Έλληνες και ξένοι μέτοχοι της Alpha Bank…



    ΣΧΟΛΙΑ