• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Αντιπολίτευση της πλάκας – Η βαρκάδα, η Μανταλένα και τα τρολ της Κουμουνδούρου

    Άρθρο παρέμβαση: Αντιπολίτευση της πλάκας – Η βαρκάδα, η Μανταλένα και τα τρολ της Κουμουνδούρου

    Αλέξης Τσίπρας


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την Παρασκευή στη Χάλκη για να αναπτύξει τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα την μετατρέψουν σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands.

    Το πανέμορφο νησί είναι το πρώτο που εντάχθηκε στην κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση των νησιών -ειδικά των μικρότερων- μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους.

    Για να καταλάβουμε, με απλά λόγια,  στη Χάλκη, οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, πρακτικά μηδενίζοντας το κόστος της. Ο πρωθυπουργός το αποκάλεσε «μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας» που μπορεί να μειώσει τα κόστη στους λογαριασμούς ενέργειας. Ο Άκης Σκέρτσος, μ’ ένα παράδειγμα περιέγραψε το όφελος ως εξής:

    «Από τον επόμενο μήνα οι κάτοικοι της Χάλκης που ανήκουν στην ενεργειακή κοινότητα Chalkion θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Συγκεκριμένα, ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 239,73 ευρώ θα κληθεί να δώσει μόλις 2,38 ευρώ, ένα νοικοκυριό από 234,32 που πλήρωνε μέχρι τώρα θα έχει πλέον επιβάρυνση μόνο 5,83 ευρώ και ένα σχολείο αντί για 272,17 ευρώ θα καταβάλλει στο εξής 2,36! Πώς θα συμβεί αυτό; Με το προηγμένο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1MWp που θα εγκατασταθεί στο νησί και θα καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες».

    Βγήκαν στο σεργιάνι τα τρολ

    Πώς είδε αυτή την εξέλιξη η αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο οποίος μόλις ανακοίνωσε ότι δημιούργησε  think tank επιστημόνων;

    Άκουσε «πράσινη μετάβαση» κι αντέδρασε ως κόμμα που δεν έχει πλέον πολιτικό λόγο και προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργεί κατηγορητήρια. Βέβαια, τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά», δεν είναι κάτι καινούργιο για την παράταξη του Αλέξη Τσίπρα, ούτε η πολιτική υποκρισία της κάνει πια εντύπωση σε κανέναν. Αυτά είναι εμπεδωμένα πράγματα.

    Ωστόσο, τι συνέβη με το θέμα της Χάλκης; Κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό γιατί μπήκε σε βάρκα! Άρχισαν διάφορα στελέχη και πρώην βουλευτές τα προσβλητικά, «ανέμελος», «βαρκάρης», «Μανταλένα» κλπ. και ακολούθησε ορυμαγδός από τρολ γιατί στο γαλάζιο πουκάμισο του Μητσοτάκη υπήρχαν τα αρχικά του: ΚΜ. Ότι δηλαδή, ο πρωθυπουργός διασκεδάζει ενώ πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά από τον κορονοϊό.

    Την κατηγορία, «αγόρασαν» και διάφοροι …δυσαρεστημένοι για τους δικούς τους λόγους, οι οποίοι μάλιστα επανέλαβαν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη, ήταν ένα ταξίδι αναψυχής και γκλαμουριάς που κατέληξε σε μια βαρκάδα την οποία δεν παρουσιάζουν ως απαράδεκτο γεγονός και τα πουλημένα ΜΜΕ. Δωρεάν υποστήριξη από πολιτικούς χώρους και φορείς που όμως έχουν υποστεί κανονικές διώξεις και πογκρόμ από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ  και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

    Αυτή η εύκολη πλειοδοσία στο όνομα της αντικειμενικότητας και των ίσων αποστάσεων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πλεονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να ποντάρει ξανά τα ρέστα του στην απελπισία και στην καταστροφή των πολιτών – αυτή τη φορά από την πανδημία.  Ό,τι δεν μπορεί να εισπράξει πολιτικά, προσπαθεί να το εισπράξει από την πανδημία.

    Το 2014 ήταν οικονομικοί οι λόγοι και το 2021 υγειονομικοί. Και τότε έλεγε τρέλες και ασυναρτησίες και τώρα το ίδιο. Ωστόσο, και στις δυο φορές επένδυε  στρατηγικά όχι στις πολιτικές του αλλά στην απελπισία, στην καταστροφή, στην κούραση και την αδυναμία των πολιτών.

    Το να υποτιμά κανείς τόσο γρήγορα έναν αντίπαλο από τον όποιο έλαβε ένα σκληρότατο μάθημα, δεν είναι σοφό και μάλιστα με τόσο νωπές τις μνήμες…

    Από την άλλη, δεν θα πάμε πουθενά όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παλεύουν με τον κακό τους εαυτό. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά δίχως αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και όποιος στην πολιτική  δεν το αντιλαμβάνεται ας αλλάξει το συντομότερο απασχόληση.

    Όσοι αισθάνονται ότι έχουν μείνει έξω από το παιχνίδι της εξουσίας, ας μην στρέφουν το βλέμμα τους στον πρωθυπουργό.  Αυτός το κέρδισε το παιχνίδι και μοιάζει να είναι κυρίαρχος των εξελίξεων – πολιτικά όχι συγκυριακά.

    Ας το στρέψουν στους εαυτούς τους κι όχι στις βαρκάδες και το μονόγραμμα στο πουκάμισο  του πρωθυπουργού, ούτε στον δήθεν έλεγχο των ΜΜΕ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ