• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Γιατί να προσέξετε την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Την περασμένη εβδομάδα ο ΓΔ, στο πλαίσιο της εξέλιξης του κύματος 5 ενός ανοδικού σκέλους 5 κυμάτων(αρίθμηση στο διάγραμμα), συνέχισε ανοδικά πετυχαίνοντας τοπικό υψηλό στις 956 μονάδες όμως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πέρασε σε μια ήπια διόρθωση.

    Η συγκεκριμένη διόρθωση και με δεδομένο ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια από τις τυπικές τιμές-στόχους του κύματος 5 (958, 970 και 987 μονάδες) δεν είναι δυνατό ακόμη να εκτιμηθεί αν πρόκειται για εσωτερική διόρθωση του κύματος 5 ή μια διορθωτική κίνηση μεγαλύτερου επιπέδου.

    Το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώθηκε με μια μορφή διακύμανσης αναμονής και λεπτών ισορροπιών κάτι που γίνεται εμφανές από το ημερήσιο candlestick με τις σχετικά μεγάλες πάνω – κάτω σκιές κάνει περισσότερο πιθανό να πρόκειται για εσωτερική διόρθωση του κύματος 5.

    Στην περίπτωση αυτή η τιμή του ΓΔ πέτυχε και τον δεύτερο από τους τυπικούς στόχους της διόρθωσης που φαίνονται στο διάγραμμα (947, 942 και 937 μονάδες) ενώ είναι αρκετά πιθανό η διόρθωση να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο χαμηλό της Παρασκευής 4/2. Διαφορετικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο την Τρίτη 8/2 επιτυγχάνοντας ίσως και τον τρίτο από τους στόχους της διόρθωσης.

    Αν πρόκειται για διόρθωση μεγαλύτερου επιπέδου κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας η τιμή του ΓΔ θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 935 μονάδων οπότε θα επανεκτιμηθούν η τεχνική εικόνα και οι τιμές-στόχοι της διόρθωσης.

    ΓΔ

    ΔΤΡ

    Έχοντας τον ρόλο του οδηγού στην γενική ανοδική τάση της αγοράς ο ΔΤΡ συνέχισε μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ανοδικά επιτυγχάνοντας νέο υψηλό και διασπώντας ανοδικά και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων για να γυρίσει στη συνέχεια εντός της συνεδρίασης χαμηλότερα.

    Η επίτευξη των τριών από τους 4 τυπικούς στόχους του κύματος 5 κάνει την εμφάνιση διόρθωσης που θα σηματοδοτήσει την λήξη του ανοδικού κύματος 5, επικείμενη όμως με την τρέχουσα τεχνική εικόνα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτή την εξέλιξη και έτσι είναι πιθανό να επιτευχθεί και ο 4ος στόχος στις 738 μονάδες.

    Το παραπάνω σχόλιο δείχνει μια αμφιλεγόμενη ασαφή προοπτική που απαιτεί εγρήγορση και οφείλεται στις αντίθετες βραχυπρόθεσμες συμπεριφορές που έχουν αναπτύξει οι επιμέρους τραπεζικοί τίτλοι και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα.

    ALPHA BANK 

    Η μετοχή την περασμένη εβδομάδα πέτυχε νέο υψηλό όμως πλέον αντιμετωπίζει το ισχυρό εμπόδιο της αντίστασης στα 1,35€.

    Χωρίς να ανατρέπεται η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί το τρέχον ανοδικό σκέλος και να ακολουθήσει μια διόρθωση διάρκειας 1-3 εβδομάδων με χαμηλότερη τιμή στόχο στο 1,19€.

    Όμως το ενδεχόμενο αυτό ενεργοποιείται και θα επανεκτιμηθεί αν υπάρξει επίτευξη του πρώτου στόχου στο 1,29€. Αντίθετα τυχόν υπέρβασή της αντίστασης στα 1,35€ ανοίγει το δρόμο προς τα 1,77€.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  


    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 3,05€ (κλείσιμο).

    Και η μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής παραμένει ανοδική. Εξακολουθεί να κινείται ανοδικά κόντρα στην αγορά η τιμή της μετοχής αποτελώντας και τον οδηγό του κλαδικού δείκτη σε αντίστοιχη συμπεριφορά.

    DAX

    Ο δείκτης για περισσότερο από 6 μήνες παλινδρομεί μεταξύ 15000 και 16250 μονάδων με έντονες βραχυπρόθεσμες κινήσεις χωρίς όμως μακροπρόθεσμη γενική κατεύθυνση σημειώνοντας διαδοχικές υπερβάσεις – διασπάσεις των SMA.

    Την περασμένη εβδομάδα μετά την στήριξη που βρήκε στην περιοχή στηρίξεων (14973-15100 μονάδες) αντέδρασε ανοδικά και επιχείρησε την υπέρβαση των SMA50 και SMA200 χωρίς όμως επιτυχία.

    Αποτέλεσμα ήταν να αναζητά ξανά στήριξη στην ήδη δοκιμασμένη περιοχή 14973-15100.

    WTI


    Πάνω από τα 90$ πλέον η τιμή του αργού με επίτευξη νέου υψηλού που επιβεβαιώνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα ανοδικό σκέλος 5 κυμάτων.

    Οι τυπικοί στόχοι για το 5 κύμα φαίνονται στο διάγραμμα και είναι 92,70$, 95,50$ και 99,50$.

    Παρόλα αυτά με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο σκέλος της ανόδου (5ο κύμα) η εμφάνιση της διόρθωσης είναι επικείμενη άσχετα με την επίτευξη ή όχι των στόχων.

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ