• Πολιτική

    Λώρη Κέζα: “Παιχνίδια” συντάξεων και ανθρώπινων ψυχών

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Υπάρχει κάτι χειρότερο από τα λίγα χρήματα των συντάξεων: η αβεβαιότητα. Μεγάλοι άνθρωποι, αποκομμένοι από την παραγωγή, που δεν έχουν εναλλακτική βιοπορισμού, παρεκτός αν πουλήσουν κάτι κοψοχρονιά, ακίνητα, τιμαλφή, μεγάλοι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιο είναι το ετήσιο εισόδημά τους.  

    Ο πρωθυπουργός έκανε ένα δώρο στους συνταξιούχους, Το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων, για το οποίο υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση, εντός και εκτός των συνόρων. Υπάρχει κάτι πολύ άτιμο στο δώρο. Βάζει τα λεφτά στη μία τσέπη και παίρνει περισσότερα από την άλλη. Σε διπλανές αναρτήσεις μπορείτε να δείτε συνδυασμούς και πίνακες, πόσα παίρνει καθένας για μποναμά, πόσα χάνει επειδή μειώνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Αδρομερώς: κάποιος που παίρνει έκτακτο επίδομα 300 ευρώ, χάνει από το ΕΚΑΣ 1.300 ευρώ. Αυτά είναι τα νούμερα.

    Η επίδειξη καλοσύνης του πρωθυπουργού στη Βουλή για το εφάπαξ βοήθημα δεν είναι δικό του, ατομικό γνώρισμα. Όλοι οι πρωθυπουργοί αυτό κάνουν. Παίζουν με τους συνταξιούχους. Είναι πολιτικό παιχνίδι το βοήθημα, είναι πολιτικό παιχνίδι να μην διαρηρείται ενιαίο και σταθερό το ποσό της σύνταξης. Αυτό είναι μια ηθική επιλογή, που υπήρχε και πριν τα Μνημόνια. Το πολιτικό σύστημα θέλει να δείχνει τη σύνταξη ως χαριστική. Εξ ου και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου διατείνεται ότι χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ΕΚΑΣ έστω κουτσουρεμένο, διατείνεται ότι οι άλλες κυβερνήσεις θα το είχαν καταργήσει.

    Με τις συντάξεις παίζεται το παιχνίδι «εγώ θα σας σώσω». Μεγάλη ντροπή, απίστευτος εξευτελισμός των θεσμών. Η σύνταξη κανονικά δεν είναι δώρο, δεν είναι χαριστική, δεν είναι άσχετη από τις εισφορές και τους κόπους μιας ζωής. Κανονικά, αυτό υπογραμμίζουμε. Οι συντάξεις όμως δίνονται κι αυτές αντικανονικά, όπως θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν κανόνες έτσι ώστε να διαχέεται η αίσθηση της χαριστικής ρύθμισης. Όπως ακριβώς αυτή τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση, όπως και όλες ο προηγούμενες, ετοιμάζεται να δώσει συντάξεις σε άτομα που δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις, σε άτομα που δεν είναι σε ηλικία σύνταξης.

    Η σύνταξη λοιπόν, όπως το εφάπαξ βοήθημα των Χριστουγέννων, όπως το Επίδομα Αλληλεγγύης είναι παιχνίδια στα χέρια των πολιτικών. Παίζουν με τα παροδικά, με τα ευκαιριακά, παίζουν με την αβεβαιότητα, παίζουν με τις ζωές των ηλικιωμένων.



    ΣΧΟΛΙΑ