• Πολιτική

    CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών μετοχών μία ημέρα μετά τις εκλογές έχει τραβήξει την προσοχή του CNBC, με αναλυτές να περιγράφουν στο διεθνές δίκτυο ποιες μεταρρυθμίσεις μετέτρεψαν την Ελλάδα από προβληματικό παιδί σε υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων.

    «Μέσα σε ένα χρόνο, οι ελληνικές μετοχές έχουν κάνει ράλι 40% και μέσα στο 2023, έχουν ανακάμψει κατά 30%. Αυτό λέει πολλά για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την οικονομία της», αναφέρει ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management.

    «Η εν ενεργεία κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», συνέχισε προσθέτοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη σταθερότητα που μπορεί να προκύψει από την άνετη πλειοψηφία με 41% για τη Νέα Δημοκρατία.

    Επίτευξη στόχων

    Οικονομολόγοι και αναλυτές σημειώνουν στο διεθνές δίκτυο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε με πολλούς τρόπους την αλλαγή της εικόνας της χώρας.

    Ένας από αυτούς είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ψηφιακή μετάβαση των συστημάτων σε τομείς της Ελλάδας όπως η φορολογία, περιορίζοντας την γραφειοκρατία για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

    Και η επίτευξη οικονομικών στόχων κατάφερε να τραβήξει τη προσοχή όπως η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , το υψηλό αλλά μειούμενο χρέος , η άνοδος των ποσοστών της απασχόλησης και η αύξηση των καταθέσεων, της κατανάλωσης και των εταιρικών εσόδων.

    Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% της ευρωζώνης, και προβλέπεται από την ελληνική κεντρική τράπεζα στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας.

    «Η ελληνική κεντρική τράπεζα περιμένει επίσης με ανυπομονησία την προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

    Ο Γιώργος Λαγαρίας της Mazars δήλωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω της κρίσης κόστους και του υψηλού ποσοστού των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

    «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων», είπε.

    Συνεχίζοντας έκανε ειδική αναφορά και στο ρόλο της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο, με τη στάση της να παραμείνει πιστό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία συγκρούστηκε με το μπλοκ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

    «Εάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει μια παρόμοια ατζέντα», ανέφερε ο Πάολο Πιζόλι, οικονομολόγος της ING Bank, αναφέροντας ότι η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει θετικό παράγοντα για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδίως την ώρα που τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και την ενέργεια τελειώνουν».

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες – Όλες οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ