• Πολιτική

    Χρήστος Τζανερρίκος: “Δεν υπηρέτησα συμφέροντα -Δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια”

    Χρήστος Τζανερρίκος

    Χρήστος Τζανερρίκος


    Παίρνοντας δημόσια θέση για μία κυβερνητική ρύθμιση σε εκκρεμούσα ενώπιον του συμβουλίου του υπόθεση, ο Χρήστος Τζανερρίκος γνώριζε εξαρχής ότι ανοίγει την πόρτα εξόδου του από το χώρο της Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, η χθεσινή παραίτηση του από το δικαστικό σώμα δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους συναδέλφους του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Η προχθεσινή «εκρηκτική» δήλωση του περί ευθείας παρέμβασης της κυβέρνησης στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, έμοιαζε με προάγγελο της χθεσινής λιτής επιστολής παραίτησης.

    Και μπορεί η επίσημη, η θεσμική τοποθέτηση αποχώρησης του να ήταν λακωνική, οι συνομιλίες του ωστόσο με πρόσωπα από το επαγγελματικό του περιβάλλον ήταν χειμαρρώδεις. Και γεμάτες αιχμές.

    «Δεν έχω γίνει ποτέ υπηρέτης κανενός συμφέροντος», φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές του, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΦΑ. Οσοι του έλεγαν πως έπρεπε να γνωρίζει ότι η τοποθέτηση του για τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη, θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων, εκείνος φέρεται να απαντούσε:

    «Γνώριζα ότι θα προκληθεί θύελλα αλλά δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι θύελλες ούτε οι… λαίλαπες. Σε πολιτικά παιχνίδια δεν θέλω και δεν έχω εμπλακεί ποτέ. Με ενδιαφέρει η συνείδηση και η αξιοπρέπεια μου. Εκανα ακέραια το καθήκον μου, χωρίς ιδιοτέλειες. Είμαι δικαστής και η παρέμβαση μου ήταν θεσμική. Ολοι πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους. Αν νομίζουν ότι κινδυνεύουν από εμένα, δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που με ενδιαφέρει τώρα είναι να ασχοληθώ με την οικογένεια μου, τα σκυλιά μου και τα τριαντάφυλλα μου.»

    Ο 67χρονος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου μετρούσε ούτως ή άλλως αντίστροφα μια πλούσια πορεία 40 ετών στο δικαστικό σώμα. Στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείται.

    Δίκασε και εξέφρασε κρίση για δεκάδες σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σε αστικό σκέλος της. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στα δικαστήρια του Πειραιά ενώ υπήρξε μέλος των διοικήσεων δύο Πρωτοδικείων όπου υπηρέτησε, γεγονός που καταδεικνύει ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του.

    Πέρυσι, τέτοιο καιρό, το όνομα του «έπαιζε δυνατά» για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όταν, λίγους μήνες αργότερα, έφτασε η ώρα της διαδοχής, την «κούρσα» κέρδισε ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Κάτι που οι συνάδελφοι του λένε πως δεν ήταν ανώδυνο για τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Α1 Τμήματος , του αποκαλούμενου εκλογικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο σε 3 εβδομάδες θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

    Θέση προέδρου αναλαμβάνει πλέον η Ευδοξία Κιουπτσίδου Στρατουδάκη. Ήταν η αρχαιότερη αρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με βαρύ δικαστικό παρελθόν και η ίδια (πρόσφατα ήταν η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες).

    Ωστόσο πριν φτάσουμε στην κρίσιμη διάσκεψη για την ανακήρυξη των υποψηφίων κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαϊου, θα πρέπει να έχει επιλυθεί ακόμα ένα πρόβλημα.

    Μετά την παραίτηση του προέδρου του Τμήματος, η Ολομέλεια του παραμένει με 10 μέλη. Θα υπάρξει προσθήκη ενός 11ου αρεοπαγίτη από άλλο τμήμα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ισοψηφίας;

    Ή θα υπάρξει οικειοθελής αποχώρηση κάποιου από τα 10 μέλη, ώστε και πάλι να επιτευχθεί ο επιθυμητός μονός αριθμός (εν προκειμένω 9 μέλη);

    Οι πληροφορίες λένε ότι πρόσφατα κάποιο από τα μέλη του Τμήματος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει, δηλώνοντας προσωπικό κώλυμα. Τότε απετράπη από την πραγματοποίηση της επιθυμίας του.

    Αύριο ξημερώνει μία καινούργια μέρα…

     



    ΣΧΟΛΙΑ