F

Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Αυξάνεται η εγκληματοφοβία, όχι η εγκληματικότητα – Σκληροί κακοποιοί είναι έξω με τον νόμο Παρασκευόπουλου

  • NewsRoom

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη


Στη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά της εγκληματοφοβίας, λόγω του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ήθη, και του κύκλου αίματος στη νύχτα προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει! Το ξαναλέω! Άκουσα τον κ. Βούτση που είπε για τον covid, αλλά παρόλα αυτά έχουμε μειωμένα στοιχεία εγκληματικότητας, ανθρωποκτονίες κλοπές! Καταθέτω τα στοιχεία στη Βουλή! Στο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με 2020 υπάρχει μείωση 10-40%» είπε και πρόσθεσε:

«Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων! Σπάνιο και ανήκουστο για τα ήθη μας! Στραγγάλισαν μάνα μπροστά μωρό της, που μας εξοργίζει, αλλά είναι μοναδικό φαινόμενο όσο και να φοβίζει! Τους δράστες τους αναζητά η αστυνομία! Το έγκλημα λοιπόν, ενώ είναι πηγή σε αίσθημα ανησυχίας, δεν μεταφράζεται σε αύξηση εγκληματικότητας.

» Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τις διαφορές τους! Το ’18 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων! Να σταματήσουμε τη κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη! Είναι ξεκαθάρισμα!

» Με τα Γλυκά Νερά και τους μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα, αλλά η εγκληματοφοβία και το αίσθημα ανασφάλειας! Δεν το υποτιμώ, αλλά είναι άλλο πράγμα! Υπάρχει σύγχυση εγκληματοφοβίας και εγκληματικότητας! Η εγκληματικότητα μειώνεται, δεν αυξάνεται!».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και την εγκληματικότητα είπε, μεταξύ άλλων: «Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου; Τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαστε με μια υπόθεση: υπάρχει Αλβανός κακοποιός -το αναφέρω για τον εθνοτικό προσδιορισμό και δεν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά- ο οποίος το 2015 φυλακίστηκε με 14 έτη κάθειρξης.

Μπήκε Φεβρουάριο 2015 και βγήκε 12 Αυγούστου 2019 με τις ευεργετικές διατάξεις Παρασκευόπουλου. Περίπου 20 ημέρες μετά κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 εντοπίζεται και καταδιώκεται από την Ελληνική Αστυνομία. Πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς. Αυτός καταζητείται.

Ξέρετε πόσες περιπτώσεις τέτοιες έχουμε; Μόνο στην Αττική και μόνο στο τμήμα Κλοπών-Διαρρήξεων υπάρχουν 177 περιπτώσεις την τελευταία διετία. Και όλοι αυτοί είναι έξω και επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα. Κάποια στιγμή νομίζω αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση είμαστε εδώ. Υπάρχει χώρος συνεννόησης. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα!».

«Δεν πήρατε ούτε ένα γιλέκο πέντε χρόνια»

«Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10% ως 40%. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις και πλαστά χαρτονομίσματα. Αυτή είναι η κατάσταση» είπε και συνέχισε:

«Το πιο επικίνδυνο είναι το οργανωμένο έγκλημα! Δεν είναι συμμορίες μπράβων, παίρνει τα χαρακτηριστικά οργάνωσης με σχεδιασμό και χρήμα. Είναι διεθνές πρόβλημα που ασχολείται ο ΟΗΕ η ΕΕ και η Europol! Μη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ για θεσμούς τι κίνδυνοι υπάρχουν! Κυβερνούσατε 5 χρόνια και δεν ξέρω τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια! Δεν έχω δει να κάνετε κάτι! Δεν κάνατε τίποτα για την αστυνομία, δεν πήρατε ούτε ένα αυτοκίνητο! Δεν αγοράσατε ούτε ένα γιλέκο και υπήρχαν 16.000 ληγμένα! Μη παριστάνετε τους ανήξερους. Για να μη φτάσουμε να επηρεάζουν τους θεσμούς αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Γι’ αυτό πήγα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Χρειάζεται εκσυγχρονισμός υπηρεσιών και συνεργασία στο κράτος. Η αστυνομία έχει αναδιοργανώσει τα σχέδιά της. Δεν κοιτάμε ως θεατές τις δολοφονίες, ανασυντάσσουμε δυνάμεις με έρευνες συλλήψεις και προσαγωγές».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο περιθώριο επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο αντιλαμβάνονται πλέον την ανάγκη της αστυνόμευσης και της ικανοποίησης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και δήλωσε ανοιχτός στη συναίνεση.

«Αυτή η συζήτηση για ασφάλεια και προστασίας πολιτών χωρίς αστερίσκους είναι βήμα μπροστά για δημοκρατία! Πριν 2-3 χρόνια δεν ήταν κοινός τόπος! Είναι κατάκτηση ότι το κοινοβούλιο ομονοεί για την ανάγκη της ασφάλειας! Ανησυχεί λοιπόν μέρος της αίθουσας αυτής για την άνοδο της εγκληματικότητας, επίσης υπάρχει σύγχυση, συνδέεται το αίσθημα ανασφάλειας με τη φερόμενη άνοδο εγκληματικότητας».

Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις πρόσθεσε πως κάθε μήνα γίνονται 700 (23 τη μέρα). «Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας με 700 συναθροίσεις, μόνο οι 4,6 αφιερώνονται σε αυτές. Οι 67,4 ώρες αφιερώνονται στην αστυνόμευση και το έγκλημα», εξήγησε σημειώνοντας πως ο πολιτικός ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ πως η αστυνομία αφιερώνει πολύ χρόνο στις συγκεντρώσεις δεν μπορεί να τεκμηριωθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Άκης Σκέρτσος: Όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να τοποθετηθούν αλλού

Πελώνη: Σε μια εβδομάδα ανακοινώσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας


ΣΧΟΛΙΑ