• Πολιτική

    Επιβεβαιώνει το mononews o Χρήστος Σταϊκούρας: Θα υπάρχει χώρος για μείωση φόρων μέσω των 22,5 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης περιέχει σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της ΕΕ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, πως η Ελλάδα θα μπορέσει η ίδια να θέσει τις δικές της προτεραιότητες, βρίσκοντας τον κατάλληλο χώρο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τη μείωση της φορολογίας με τη χρησιμοποίηση του πακέτου επιδοτήσεων των 22,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα το mononews.gr.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA, η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί ανά την ΕΕ, ενώ το θετικό σενάριο είναι να εγκριθεί μέσα στο καλοκαίρι.

    Όπως ανέφερε «θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αυτά που αποφασίστηκαν ήδη». Μάλιστα αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE, δήλωσε πως η Ελλάδα  διεκδικεί πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που της αναλογούν, από τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τις γραμμές του ESM. Εκτίμησε μάλιστα πως χρήματα θα αρχίζουν να έρχονται από τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να πάρει 32 δισ. ευρώ από την τελική μορφή του Ταμείου ανάκαμψης ενώ δήλωσε πως ευελπιστεί να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

    Τον Οκτώβριο οι χώρες θα πρέπει να καταθέσουν τις προτεραιότητες τους για την αξιοποίηση των πόρων. Όπως ανέφερε, οι προτεραιότητες θα βασίζονται σε δύο πυλώνες: Την αντιμετώπιση της πανδημίας και ένα σχέδιο ανάκαμψης που εκτείνεται και τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που πηγαίνουν χειρότερα απ΄ ότι πριν την υγειονομική κρίση, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που αναμενόταν από την κυβέρνηση. «Το γνωρίζαμε αυτό και απλώνουμε ένα πέπλο ενημέρωσης, ένα πέπλο κάλυψης των επιχειρήσεων», ανέφερε.  «Για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Δεν σημαίνει αυτό ότι μπορούσε να καλύψει όλα τα προβλήματα γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για επιστροφή του κόσμου στην ύφεση», συνέχισε.

    Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως μέχρι σήμερα τα χρήματα που δαπανώνται προέρχονται αποκλειστικά από  ίδιους πόρους, καθώς μπορεί να έχουν αποδεκτά από την ΕΕ όλα τα προγράμματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισέλθει χρήματα από αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ