• Πολιτική

    Χωρίς κεντρικό συντονισμό η βοήθεια στους πυρόπληκτους – Επιτήδειοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση

    • NewsRoom


    Εκνευρισμό προκάλεσε στους πολίτες η ανοργανωσιά του μηχανισμού βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής καθώς παρά την τεράστια ανταπόκριση, δεν υπήρχε ένας ενιαίος κεντρικός συντονισμός ως προς τη διαχείριση της βοήθειας που προσέφεραν, οδηγώντας την κατάσταση στο χάος.

    Ήδη υπήρξαν δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων που θέλησαν να προσφέρουν βοήθεια με ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα, αναφέροντας πως δεν υπήρξε κανένας να συντονίσει ούτε την παραλαβή τους, ούτε την ομαδοποίησή τους αλλά ούτε και για την διανομή τους. Μεγάλο μέρος της βοήθειας, ήδη από την Τρίτη, κατέληξε να στοιβάζεται στους χώρους που την άφησαν οι πολίτες. Άλλες φορές, πάλι, οι εθελοντές αναλάμβαναν να διανείμουν την βοήθεια, αλλά χωρίς την κατάλληλη κεντρική καθοδήγηση.

    Από το μεσημέρι της Τετάρτης, πάντως, έγινε έκκληση από τις οργανώσεις που συγκέντρωναν βοήθεια προκειμένου να σταματήσει η διανομή βοήθειας σε ρούχα και τρόφιμα, καθώς είχαν ήδη μαζευτεί πολύ πάνω από τις ανάγκες. Άλλωστε η φύλαξη των τροφίμων, σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες και με τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

    Από την άλλη, σύγχυση επικράτησε και με τη συγκέντρωση αίματος, με πολλούς πολίτες να καταγγέλλουν πως κάποια νοσοκομεία δεν δέχθηκαν τις δωρεές τους. Από την άλλη, μόνο χθες είχαν συγκεντρώθηκαν 1.300 μονάδες (φιάλες) αίματος, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

    Την ίδια ώρα, την εμφάνισή τους έκαναν και επιτήδειοι οι οποίοι μέσω ψεύτικων λογαριασμών προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την κατάσταση για ίδιον όφελος.



    ΣΧΟΛΙΑ