• Πολιτική

    Χονγκ Κονγκ: Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη του εκδότη Τζίμι Λάι

    • NewsRoom


    Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη του εκδότη Τζιμι Λάι, συγγενών του και άλλων πολιτών στο Χονγκ Κονγκ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

    «Οι πρόσφατες συλλήψεις του Τζίμι Λάι, μελών της οικογένειάς του και άλλων ατόμων, καθώς και η επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας Apple Daily, με ισχυρισμούς για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, προκάλεσαν περαιτέρω φόβους ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται για να καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ» σημειώνει ο Πήτερ Στάνο.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Στάνο υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό τα υφιστάμενα δικαιώματα και ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να προστατεύονται πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου και της δημοσίευσης, καθώς και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι».

    Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών αποτελεί κεντρικό στοιχείο του θεμελιώδους νόμου και της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα». Επιπλέον, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός, αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά της ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας».



    ΣΧΟΛΙΑ