• Πολιτική

    Χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο: Η ΕΛΑΣ προειδοποιούσε από τον Φεβρουάριο για πιθανό χτύπημα (έγγραφο)


    Προειδοποίηση για πιθανά χτυπήματα σε στόχους που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία και τον Καναδά είχε απευθύνει με έγγραφό της η Ελληνική Αστυνομία από το περασμένο Φεβρουάριο.

    Στο έγγραφο, το οποίο έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες από την έκρηξη χειροβομβίδας έξω από το κτήριο του Ρωσικού Προξενείου, έπειτα από επίθεση που πραγματοποίησαν δύο άτομα, η ΕΛΑΣ φέρεται να καλεί σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας που θεωρεί στόχους. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, η επίθεση δεν έγινε δυνατόν να αποτραπεί, πιάνοντας στον ύπνο για μια ακόμα φορά τις αρχές .

    Στο έγγραφο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα in.gr, η ΕΛ.ΑΣ ζητούσε προστασία των ρωσικών στόχων και ανεφέρε για τα μέτρα ασφαλείας «να εκδηλώνονται ανελλιπώς ουσιαστικά και με διαρκή ένταση» και να δοθούν εντολές για «αυξημένη επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αποφυγή εφησυχασμού».

    Στην επιδρομή κατά του ρωσικού προξενείου στο Χαλάνδρι, οι δύο δράστες επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα η οποία είχε κλαπεί στις αρχές Μαρτίου στου Γκύζη και η οποία βρέθηκε καμένη στα στα Εξάρχεια. Από τις καταγραφές των καμερών, τα δύο άτομα φορούσαν μαύρα κράνη και σκουρόχρωμα ρούχα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 με πυροβολισμούς εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Η αστυνομία θεωρεί πως η οργάνωση θα θελήσει να δικαιολογήσει την επίθεση με επίκληση στη μεταχείριση από το ρωσικό καθεστώς ορισμένων αναρχικών ή αλλων κρατουμένων, όπως έκανε σε επιθέσεις κατά των πρεσβειών του Μεξικό και της Γαλλίας (σσ. πάλι με χειροβομβίδα).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρόμος στο Χαλάνδρι: Χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο -αιχμές από τα ρωσικά ΜΜΕ



    ΣΧΟΛΙΑ