• Πολιτική

    Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο στα Σκόπια: «Το όνομά μας είναι Μακεδονία»


    Χιλιάδες Σκοπιανοί, υποστηρικτές του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στα σενάρια για αλλαγή του ονόματος και του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πλακάτ και πανό που έγραφαν «Η Μακεδονία θα νικήσει» και «Το όνομά μας είναι Μακεδονία» έξω από το κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων, ενώ απαίτησαν πρόωρες εκλογές εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης.

    Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μικόφσκι, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός. Και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό. “Είμαστε ενάντια στην όποια αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματός μας”, υπογράμμισε.

    «Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται να αλλάξουν το όνομά μας», δήλωσε στο Reuters ο Κίριλ Στογιανόφσκι, ένας 41χρονος λογιστής. «Το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί το κάνουν αυτό;», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε τη στήριξή του στους εθνικιστές του VMRO μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο οποίο εξήρε “τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προετοιμάζονται πυρετωδώς τα συλλαλητήρια της 6ης Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαψεύδουν την οπισθοχώρησή τους τα Σκόπια: «Δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζάεφ για Σκοπιανό: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ