ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«”Δημοκρατία υπάρχει μόνο στα χαρτιά”, “οι θεσμοί είναι διακοσμητικοί”, “η Μεταπολίτευση απέτυχε”. Δεν είναι σίγουρα αλήθεια! Είναι όμως επιχειρήματα που ακούμε όλο και συχνότερα, από όσους επιχειρούν να μηδενίσουν ό,τι έχει κτιστεί με κόπο στην πατρίδα μας. Και καθώς στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι χρήσιμο να στοχαστούμε τι πραγματικά σημαίνει η Δημοκρατία σήμερα. Και κυρίως, γιατί δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη» αναφέρει σε ανάρτηση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Και συνεχίζει γράφοντας: «Η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Είναι διεθνές φαινόμενο. Ζούμε σε μια εποχή σύνθετων προκλήσεων: πόλεμοι, πληθωρισμός, μετανάστευση, κλιματική κρίση, γεωπολιτική αβεβαιότητα. Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όλο και περισσότεροι κοιτούν προς τα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία παρουσιάζονται ως πρότυπα σταθερότητας και ταχύτητας. Που, λένε, παίρνουν αποφάσεις “χωρίς καθυστερήσεις”, χωρίς διαβουλεύσεις, χωρίς αντιρρήσεις. Υποτίθεται ότι είναι πιο “αποτελεσματικά”. Έτσι καλλιεργείται σιωπηρά μια επικίνδυνη αντίληψη: ότι η δημοκρατία είναι πολυτελής, διστακτική, ίσως και ανεπαρκής».
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να συμπληρώνει:
«Αλήθεια όμως, ποιο είναι το τίμημα αυτής της “αποτελεσματικότητας”; Πόση ελευθερία πρέπει να θυσιάσει μια κοινωνία για να έχει γρήγορες αποφάσεις; Και ποιος ελέγχει αυτές τις αποφάσεις; Η δημοκρατία είναι πιο αργή, διότι είναι πιο δίκαιη. Επιτρέπει τη διαφωνία, τη διόρθωση, τον έλεγχο. Αντίθετα, ο αυταρχισμός είναι γρήγορος, γιατί δεν ρωτάει κανέναν. Κι όταν κάνει λάθος, το λάθος δεν διορθώνεται. Επιβάλλεται και πληρώνεται.
Στη χώρα μας, ορισμένοι απαξιώνουν τη Μεταπολίτευση, αναπαράγοντας συνθήματα όπως “η χούντα δεν τελείωσε το ’73”. Άλλοι υπόσχονται μαγικές λύσεις, μιλούν με όρους έντασης και ρήξης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Όμως η αλήθεια είναι απλή: η μεταπολίτευση, με όλες τις ατέλειές της, είναι η μακροβιότερη και ποιοτικότερη δημοκρατία που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Έχουμε κράτος δικαίου, θεσμούς, κατοχυρωμένα δικαιώματα, έλεγχο από τον πολίτη στις εκλογές. Και, παρά τα σκαμπανεβάσματα, έχουμε προοδεύσει: θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά».
«Φυσικά, η Δημοκρατία έχει προβλήματα. Όμως, όπως υπενθύμιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει δύο πραγματικούς εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες. Είναι αυτοί που μιλούν στο όνομα της “λαϊκής βούλησης” για να πλήξουν τις ελευθερίες όλων. Είναι αυτοί που παρουσιάζουν την αυθαιρεσία ως πολιτική λύση.
Η Δημοκρατία δεν είναι θεωρία. Είναι καθημερινή πράξη ευθύνης για τον καθένα από εμάς. Όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες. Και όσο κι αν φαίνεται “αργή” ή “δύσκολη”, παραμένει το μόνο σύστημα που μπορεί να σεβαστεί τον πολίτη. Γι’ αυτό και αξίζει να την υπερασπιζόμαστε. Όχι για να τη δικαιολογήσουμε, αλλά για να την ενισχύσουμε!» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Χατζηδάκης.
Διαβάστε το άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη εδώ
Διαβάστε επίσης:
Ακραία δήλωση Λατινοπούλου: Ζητά κλειστές δομές για παράνομους μετανάστες σε Γυάρο και Μακρόνησο
Κομισιόν: Σε ισχύ από τις 7 Αυγούστου τα αντίμετρα στις ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Προβληματισμός για τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ, βουτιά για τις τιμές
- Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική – Τι να προσέχουν οι πολίτες
- Intel: Κατρακυλά η μετοχή καθώς το σχέδιο του νέου CEO που ανησύχησε τους επενδυτές
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Mέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
