• First Top Stories

    Χάος σε Πειραιά και Ειδομένη: Φόβοι για… έκρηξη των απελπισμένων προσφύγων (pics + vids)


    Σε εφιάλτη φαίνεται πώς μετατρέπεται η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς η απόγνωση τους οδηγεί σε «εκρήξεις» βίας, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις μεταξύ αλλοεθνών στην Ειδομένη και τον Πειραιά, κυρίως, να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

    Επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί, ταυτόχρονα, η παρατεταμένη «φιλολογία» για «άνοιγμα» νέων δρόμων από Ιταλία και Αλβανία και «άνοιγμα» των συνόρων με την ΠΓΔΜ, η οποία διακινείται στο Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και ορισμένων ΜΚΟ.

    hit3Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, βέβαια, βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς ο Πειραιάς, η Ειδομένη, αλλά και ανοιχτά κέντρα κράτησης «βράζουν», τοποθετώντας το πρόβλημα στις πραγματικές -και πρακτικές- του διαστάσεις: η παραμονή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων πόρρω απέχει από το να είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς σχεδόν κανείς τους δεν θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

    Ειδικότερα, από χθες μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο, 377 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μην είναι μεγάλος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά, με δεδομένο ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει «ταβάνι» τους 72.000 πρόσφυγες, αν συνεχιστεί αυτή η ροή, θα πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση του «deal» μεταξύ των δύο πλευρών το καλοκαίρι.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

    hit5Το ζήτημα που… καίει, πλέον, είναι το τι θα γίνει με όσους πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα παραμονής, αν οι μετανάστες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα και πως θα αντιμετωπίζονται όσοι εξ αυτών παραβιάζουν το νόμο και συμμετέχουν σε επεισόδια, όπως για παράδειγμα συνέβη την περασμένη νύχτα στον Πειραιά, σε συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών.

    Η εντολή, πάντως, που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις, είναι να μην παρεμβαίνουν απλά, με σημαντική καθυστέρηση, όπως έγινε χθες στον Πειραιά, αλλά να μπαίνουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες.

    hit2Σε πολιτικό επίπεδο, το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως, πέρα από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, ο μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στην Ευρώπη είναι η νόμιμη οδός, δηλαδή μέσω της Τουρκίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης.

    Έτσι, η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο «κύμα» μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

    Επεισόδια σε Πειραιά και Ειδομένη

    Ο Πειραιάς χθες το βράδυ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και Αφγανούς μετανάστες, με τις αστυνομικές δυνάμεις εντελώς και για ώρα απούσες.

    Ειδικότερα, όλα άρχισαν στην πύλη Ε1, όταν Αφγανοί επιτέθηκαν σε γυναίκα από τη Συρία, άγνωστο με ποιες προθέσεις. Οι οικείοι της έτρεξαν να την υπερασπιστούν και τα πράγματα δεν άργησαν να βγουν εκτός ελέγχου. Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα συνεπλέκονταν με ρόπαλα, πέτρες και σίδερα.

    eidomeni-maxairia-metanastes 1Την ίδια ώρα, ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος, κάνοντας εμφανή για ακόμη μια φορά την παντελή απουσία των Αρχών και την πλήρη έλλειψη συντονισμού.

    Μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πάνω από επτά άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.

    Στην Ειδομένη, επίσης χθες, ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ένας άνδρας κρατά στο χέρι του ένα μαχαίρι και προσπαθεί να επιτεθεί σε κάποιον.

    Δείτε τα βίντεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=AHxC61odU2s

    https://www.youtube.com/watch?v=GHAcdrc0yo4

     

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/deite-poios-einai-o-basilias-ton-social-media-34829-2/34829



    ΣΧΟΛΙΑ