• Πολιτική

    Χαμός στην Προανακριτική: Εκτός εαυτού ο Ραγκούσης, «είστε χουντοεπιτροπή» – Εξαιρέθηκαν Πολάκης – Τζανακόπουλος

    • NewsRoom

    Παύλος Πολάκης


    Στον δρόμο της πόλωσης και της έντασης επιχειρεί να οδηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπή τα «αίματα άναψαν» καθώς συζητήθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά από αίτημα του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες της υπόθεσης. Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν στην προανακριτική Επιτροπή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της απόφασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

    Η ένταση ξεκίνησε όταν ζήτησε το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση και έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλευρά.

    «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων με έντονο τρόπο, προκαλώντας την επέμβαση του  προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα.

    Οι διάλογοι που ακολούθησαν ήταν ενδεικτικοί:

    Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί. (Άρθρο που προβλέπει φυλάκιση έως τρία έτη και χρηματικό πρόστιμο για τον λόγο της διατάραξης της συνεδρίασης.)
    Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
    Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

    Εκτός εαυτού ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να φωνάζει, με τις φωνές του να ακούγονται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

    «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας ήρθε δια στόματος του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολόπουλου. «Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Υψηλάντης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία, επιχειρηματολογώντας για την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε παλαιότερη γνωμοδότηση (του 2010) του Συμβουλίου της Βουλής για την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη) από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι. Τότε, μάλιστα, είχε συναινέσει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης.



    ΣΧΟΛΙΑ