• Top Stories

    Συνάντηση Κοντονή – τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

    Σταύρος Κοντονής

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής


    Ποινική «αμνηστία» στα στελέχη των τραπεζών που θα αναδιαρθρώσουν δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Η προστασία των τραπεζιτών ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός και τραπεζίτες συζήτησαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ποινική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών (να μην διώκονται ποινικά δηλαδή) οι οποίοι χειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και μετέχουν σε διαδικασίες διαμεσολάβησης και επίλυσης διαφορών.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα θέματα που αφορούν στις Τράπεζες και τα οποία εμπεριέχονται σε επικείμενα νομοθετήματα.

    Πρόσφατα ο κ. Κοντονής σε συνέντευξη του είχε μιλήσει για το θέμα: «Υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης να καταλήγει σε ένα πεδίο αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών. Θεωρώ ότι δεν είναι ηθικό να βάζουμε κάποιους ανθρώπους υπεύθυνους για αυτήν τη δουλειά και μετά όταν την ολοκληρώνουν να τους πυροβολούμε. Επομένως, εδώ πρέπει να δοθεί μία λύση και μία νομική κάλυψη… Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το νομοσχέδιο προχωρά σε όλα τα επίπεδα, είναι στο πλέγμα των υποχρεώσεων μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από άποψη νομοθετικού κειμένου, αναμένουμε τη τελευταία έγκριση για να προχωρήσουμε και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή».

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιχειρηματικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση φτάνουν συνολικά στις τράπεζες να 148 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 44% είναι μη εξυπηρετούμενα. Από τα μη εξυπηρετούμενα, ποσοστό 40% είναι ήδη σε οριστική καθυστέρηση, ποσοστό 31% σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το υπόλοιπο 29% αντιστοιχεί σε δάνεια είτε σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ή τα οποία θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντεκα ένοχοι και 8 αθώοι στο σκάνδαλο Energa Hellas Power

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΟΛ: Όχι της δικαιοσύνης στους εργαζόμενους – Ναι στις πιστώτριες τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άνθιμος Θωμόπουλος: Όλα έτοιμα για τη νέα τράπεζα. Αναζητεί 300 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ