• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης: Τετ α τετ με τις τράπεζες

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Βαρύνουσας σημασίας τόσο για τις τράπεζες όσο και για τη Νέα Δημοκρατία είναι η συνάντηση που θα έχουν σε λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα, και του συμβούλου Δημοσιονομικής Πολιτικής, Στέλιου Πέτσα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσει με τους Νίκο Καραμούζη, Γιώργο Χαντζηνικολάου, Βασίλη Ράπανο και Τάκη Θωμόπουλο τα κρίσιμα θέματα για την οικονομία και τις τράπεζες.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας, στη ρευστότητα και τα κόκκινα δάνεια ενώ οι τραπεζίτες αναμένεται να του εκθέσουν την εικόνα του συστήματος και τους προβληματισμούς από τις αποκλίσεις των πρώτων μηνών του 2017.

    Η καθυστέρηση στην θέσπιση του αναγκαίου πλαισίου διαχείρισης των προβληματικών δανείων έχει αποτυπώσει τις επιπτώσεις της στην πρόοδο που καταγράφεται στην επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

    Nωρίτερα σήμερα, πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου και τόνιζαν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση του στοκ των κόκκινων δανείων.

    Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο μομέντουμ και να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος όπου θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας και η ανάκαμψη. Τόνιζαν δε, ότι οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων είναι φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει πρόοδο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που καθυστερεί θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων. Με το 2016 να κλείνει θετικά, το 2017 ξεκίνησε με αποκλίσεις σε καταθέσεις και κόκκινα δάνεια που μπορεί να είναι συγκυριακές εξελίξεις, σίγουρα όμως θα αναστραφούν μόλις κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και αρχίσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και νομική κάλυψη στελεχών αναμένεται να επιταχύνουν τις προσπάθειες για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιούνκερ και Τουσκ κατά του Ερντογάν: «Πώς τολμάς να συγκρίνεις τους Ναζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Οι θεσμοί ζητούν κι άλλη λιτότητα για να δεχθούν τα “αντίμετρα”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτική απολογία της Βίκυς Σταμάτη: «Ο Τσοχατζόπουλος τα έδωσε όλα σε συγκεκριμένα πρόσωπα»



    ΣΧΟΛΙΑ