• Top Stories

    Brexit: Στο 50/50 το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    Ο Nigel Farage, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UK Independence Party (UKIP)


    Έμειναν περίπου 6 εβδομάδες μέχρι την κρίσιμη ψήφο των Βρετανών, όπου θα κληθούν να επιλέξουν για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο καιρός πλησιάζει και μέχρι τον προηγούμενο μήνα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ έμοιαζε να είναι και η κυρίαρχη. Όμως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων, από ένα μη κομματικό φορέα με το όνομα “What UK Thinks”, η εκστρατεία υπέρ του Brexit κέρδισε σταθερά έδαφος τις τελευταίες δυο βδομάδες.

    Για την ακρίβεια, οι δυο εκστρατείες κονταροχτυπιούνται στο 50/50!

    Η τελευταία έρευνα αποτελεί τον μέσο όρο έξι προηγούμενων δημοσκοπήσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ της 25ης Απριλίου και της 3ης Μαΐου. Το παρακάτω γράφημα δείχνει το πώς η διαφορά μεταξύ των δύο εκστρατειών μειώθηκε σταδιακά από τα μέσα του Απρίλη ως το σημείο όπου δεν υπάρχει καμιά διαφορά επί της ουσίας ανάμεσά τους. Και η 23η Ιουνίου πλησιάζει επικίνδυνα.

    whatukthinks_eu (1)

    Η πρόσφατη δημοσκόπηση της “What UK Thinks” που δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου, έδειξε ότι υπήρχε διαφορά 8 μονάδων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (54 > 46) – πράγμα που σημαίνει ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit κέρδισε αυτές τις 8 μονάδες μέσα σε μόλις δυο βδομάδες. Ούτε η υπερπροβεβλημένη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama δε στάθηκε αρκετή – που πήρε βαριά θέση υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη – δε στάθηκε αρκετή για να ανακόψει την πορεία της εκστρατείας του Brexit. Ούτε όμως και οι πάμπολλες προειδοποιήσεις ότι τα βρετανικά νοικοκυριά θα χάσουν περί τις 4.300 λίρες από το ετήσιο εισόδημά τους μπόρεσε να θορυβήσει τους υποστηρικτές της εξόδου.

    Ο Nigel Farage, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UK Independence Party (UKIP)
    Ο Nigel Farage, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UK Independence Party (UKIP)

    Και πάλι, τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης των Δημοσκοπήσεων δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν και τόσο. Μια έρευνα της Credit Suisse που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα έδειξε ότι όταν κάποιος κοιτάει τη συνολική εικόνα των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα της παραμονής ή όχι στην Ευρώπη, αντί για τις μεμονωμένες έρευνες, ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: η υποστήριξη προς το Brexit αυξάνεται ραγδαία.

    Το παρακάτω γράφημα δείχνει, για παράδειγμα, το πώς σε διάστημα 12 μηνών η εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έφτασε, από το να είναι η κυρίαρχη, να απειλείται από μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα μιας εξόδου από την Ένωση τον επόμενο μήνα.

    brexitpollb

    Ακόμα και όταν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πολύ πρόσφατα έδειχναν ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου ανέβαινε συνεχώς, οι ίδιες ακριβώς δημοσκοπήσεις έδειχναν και τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που μπορούν να επηρεαστούν ακόμα. Για παράδειγμα, η έρευνα της ORB που βγήκε τον προηγούμενο μήνα, έδειξε ότι παραπάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι ή πιθανό να αλλάξουν γνώμη για το τι θα ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

    Βασικά, αυτό που μας δείχνουν τα τελευταία νούμερα, είναι ότι στο δημοψήφισμα θα παιχτούν όλα για όλα. Μετά και από την επίσκεψη του Obama στο Λονδίνο, κάποιοι έλεγαν ότι η εκστρατεία του Brexit θα εκμηδενιστεί. Αλλά, αν και με μόλις έξι βδομάδες να απομένουν, η εκστρατεία του Brexit μοιάζει πιο δυναμική από κάθε άλλη στιγμή.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/i-danistes-de-vlepoun-simfonia-o-alexis-omos-esiodoxi-prospathontas-na-anapnefsi/43507

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ean-o-tsipras-ta-psifise-ola-ke-menoume-sto-evro-tote-giati-ton-katigori-omitsotakis/43501

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/tora-i-153-vouleftes-i-antistasi-stous-germanotsoliades-tha-perasoun-omorfa/43515

     



    ΣΧΟΛΙΑ