ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή της.
Ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».
Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.
Κερδίζοντας τις απώλειες των τελευταίων ημερών, η στερλίνα ανέβηκε στο 1,3367 δολάριο, αλλά και έναντι του ευρώ.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χαιρέτισε την συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, με την επιβολή ελέγχων, ρυθμιστικού πλαισίου και γραφειοκρατικών διατυπώσεων στην περιοχή.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου και προλαμβάνει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατηρώντας την Βόρεια Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή η Βρετανία) θα αποχωρήσει πλήρως από την Ενωση.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντετοκούνμπο: Από το παρκέ στα ζελεδάκια – Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»
- Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ
- Νετανιάχου: Ο Τραμπ δημιουργεί τις συνθήκες για ενδεχόμενη «καλή συμφωνία» με το Ιράν
- Βρετανία: Τρίτη παραίτηση στην κυβέρνηση Στάρμερ μέσα σε λίγες μέρες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.