Πολιτική

Brexit: Συμφωνεί κατ΄αρχήν σε νέα παράταση η ΕΕ, «υπό συζήτηση» η διάρκειά της

  • NewsRoom


Υπό συζήτηση παραμένει ακόμα η διάρκεια της παράτασης που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βρετανία για την έναρξη των διαδικασιών του Brexit, καθώς το Λονδίνο ενέκρινε μεν τη συμφωνία Τζόνσον-Βρυξελλών, αλλά όχι και το στενό χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε να ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο της ΕΕ, δεν θέλησε να προχωρήσει στην απειλή του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, το «ναι» που εξασφάλισε για τη συμφωνία κατά τη δεύτερη ανάγνωση της, του δίνει την δυνατότητα να περιμένει τις εξελίξεις με περισσότερη άνεση. Ο Τζόνσον πάγωσε τη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία και πλέον αναμένει την πρόταση των Ευρωπαίων για τη διάρκεια της παράτασης, η οποία θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν κατ’ αρχήν την παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου,  αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής, όπως δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη.

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε η πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέχισε σήμερα τις συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν μια νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από το αποτέλεσμα των χθεσινών ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η άποψη (των πρεσβευτών) ήταν ομόφωνα να θεωρηθεί ότι απαιτείται παράταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Λονδίνο», σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της συνάντησης, ο οποίος επίσης θεώρησε ότι οι διπλωμάτες τάσσονται υπέρ μιας «μεγαλύτερης επέκτασης», δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Δεν έχει αναφερθεί άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές.