• Διεθνής πολιτική

    Βrexit: Νέα προσπάθεια για «ναι» της Βουλής σήμερα – Επιμένει ο Τζόνσον για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Όλο και περισσότερο φαίνεται να περιπλέκεται η υπόθεση του Brexit για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που αδυνατεί να ευχαριστήσει και τις δύο πλευρές, τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει- την ΕΕ και την βρετανική Βουλή.

    Η ήττα του Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί μια εξέλιξη, η οποία καθιστά την εξεύρεση λύσης μέχρι την ασφυκτική, πια, ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, εξαιρετικά δύσκολη

    Οι τελευταίες εξελίξεις

    Οι Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν, αρχικά, τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, καθώς κρίνουν ότι το σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφικό. Σε δεύτερη φάση και μετά τη νέα ψηφοφορία στη βρετανική βουλή, η πρόταση που επικράτησε αφορούσε στο σενάριο παράτασης της ημερομηνίας εξόδου, από τις 31 Οκτωβρίου που έχει οριστεί έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου του 2020.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε το αίτημα, όπως προβλέπει το τυπικό, στην άλλη πλευρά, ωστόσο ο ίδιος δεν το υπέγραψε, ενώ νωρίτερα, τόσο εκείνος, όσο και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ενός από τους υπουργούς του Τζόνσον, του Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιου για τις προετοιμασίες σε περίπτωση «άτακτης» εξόδου από την ΕΕ, ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα «Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Έχουμε όλα τα μέσα και την ικανότητα να το κάνουμε». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το μήνυμα εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι το βρετανικό κοινοβούλιο το ψήφισε. «Όμως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τις ιδέες και της κυβέρνησης», τόνισε ο Γκόουβ.

    Η ίδια κυβερνητική πηγή, επιπλέον, ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή, στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

    Σήμερα η νέα προσπάθεια για το «ναι» της Βουλής

    Σήμερα, όπως έχει γίνει γνωστό, ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία μιας νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, αναφορικά με τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, ακόμη αν αυτό είναι κάτι που θα επιτρέψει ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου.

    Αξίζει να τονιστεί ότι η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως αυτή τη φορά έχει τις ψήφους που απαιτούνται. Παρ’ όλα αυτά, έγινε γνωστό ότι, το βράδυ της Κυριακής, μέλη του κόμματος των Εργατικών έκαναν μια απόπειρα να σχηματιστεί ένα μέτωπο με «αντάρτες» συντηρητικούς και μέλη του DUP, με τον Guardian να επισημαίνει ότι η συμμαχία αυτή μπορεί είτε να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε ένα πιο «μαλακό» Brexit, είτε σε μια ψηφοφορία για το αν θα υπάρχει αποχώρηση από την ΕΕ.

    Το πιθανότερο σενάριο

    Το σενάριο που θεωρείται κυρίαρχο, ωστόσο, προβλέπει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, για να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες για τη νέα ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των «ναι» και την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

    Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα, με την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα επικυρωθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση, έως ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να «περάσει» από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

    Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.



    ΣΧΟΛΙΑ