• Πολιτική

    Brexit: Απογοητευμένος ο Μπόρις Τζόνσον με την Μέι – Σκληρή γραμμή από Παρίσι και Βερολίνο

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον


    Την έντονη απογοήτευσή του με την Μέι, η οποία αποφάσισε να ζητήσει παράταση από τους Ευρωπαίους για την ενεργοποίηση του Brexit, εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε πως η πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό «θα παραδώσει την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    «Τώρα φαίνεται πάρα πολύ πιθανό η βρετανική εμπορική πολιτική και οι νομοθετικές εξουσίες να παραδοθούν στις Βρυξέλλες – χωρίς να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπέρμαχος του Brexit, ο οποίος φέρεται μεταξύ αυτών που εποφθαλμιούν τη θέση της Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

    «Όπως έχουν τα πράγματα, είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τη γελοία πιθανότητα να αναγκαστούμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές, τρία χρόνια αφού φύγαμε από την ΕΕ και έχοντας συμφωνήσει σε όρους αποχώρησης που δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που υποσχεθήκαμε στον λαό όταν ψήφισαν» υπέρ του Brexit στο δημόψηφισμα, πρόσθεσε.

    Μιλώντας στο Sky News, ο Τζόνσον είπε ότι το Brexit έχει πλέον γίνει «μαλακό σε σημείο διάλυσης» και δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος από τις αποφάσεις της Μέι. Η χώρα είναι πιθανόν να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε.

    «Νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό που η διαδικασία του Brexit έχει τώρα ανατεθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό κόμμα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα, αν περάσει η άποψη του Κόρμπιν, θα είναι να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση», είπε.

    Γερμανία-Γαλλία: Αν αλλάξει κάτι, ενημερώστε μας

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρτανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.

    “Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι”, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. “Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit”, πρόσθεσε.

    Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: “Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παράταση… στο θρίλερ του Brexit ζητάει η Τερέζα Μέι



    ΣΧΟΛΙΑ