• Πολιτική

    Brexit: 16 δισ. δολάρια θα στοιχίσει στην Βρετανία μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία

    • NewsRoom
    brexit


    Πανάκριβα θα πληρώσει η Μεγάλη Βρετανία  μια πιθανή αποχώρηση της χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. Μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) ανέφερε ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις μια τέτοια αποχώρηση.

    «Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.

    «Αυτές οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

    Στην Βρετανία ξεκίνησε σήμερα ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο παρατάξεων των υποστηρικτών του Remain και Brexit στο Κοινοβούλιο με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι εάν οι εργατικοί καταφέρουν να μπλοκάρουν την έξοδο της χώρας στο τέλος του Οκτωβρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα «να ικετεύουμε την Ευρώπη, για μια ακόμη φορά, για μια ανούσια αναβολή».



    ΣΧΟΛΙΑ