• Πολιτική

    Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιστροφή του brain drain, με δέλεαρ τη φορολόγηση μόνο του μισού εισοδήματος

    • NewsRoom

    Αλέξης Πατέλης


    Σχέδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και αναστροφή του brain drain ετοιμάζει η Ελλάδα σύμφωνα με το Bloomberg, προσφέροντας ως δέλεαρ την απαλλαγή από τη φορολόγηση για το ήμισυ του εισοδήματός τους.

    Όπως σχολιάζει στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, «τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και που εργαζόμαστε». Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο», ανέφερε.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο περίπου 18%.  Ήδη εταιρείες όπως η Microsoft και η Volkswagen έχουν ανακοινώσει σχέδια να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Με το νέο σχέδιο κινήτρων, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που μπορεί να χρειάζεται να φύγουν λόγω του Brexit.

    «Επί του παρόντος, η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 44% για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ. Τα νέα κίνητρα θα εφαρμοστούν για μέγιστο διάστημα επτά ετών σε εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, αν και θα αφορούν μόνο νέες θέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2021. Η προσφορά απευθύνεται επίσης όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό εφόσον επιστρέψουν», αναφέρει το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ