• Πολιτική

    BBC: Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες κατά την επίσκεψή του στα Νέα Μουδανιά, τον Πολύγυρο και τη Νικήτη, στη Χαλκιδική, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019


    Του λόγους που οδήγησαν του νέους να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το BBC, με άρθρο που δημοσίευσε σήμερα που φέρει το τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί», ενόψει και των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, Τζέσικα Μπέιτμαν, μίλησε με νέους Έλληνες ψηφοφόρους, υπογραμμίζοντας πως η κρίση έπληξε κατεξοχήν την νέα γενιά. Στην διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, η ανεργία άγγιξε το 40%, ενώ 350.000 έως και 400.000 απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

    «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση πολύ κακή», λέει ο 22χρονος Τάσος Σταυρίδης που μίλησε στο BBC. Και προσθέτει: «Η οικονομική μας κρίση τράβηξε πολύ παραπάνω από όσο περιμέναμε και έχουμε εξαντληθεί».

    Καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι ετοιμάζονται να πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι νέοι δεν υποστηρίζουν το ριζοσπαστικό, προσανατολισμένο στη νεολαία κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το BBC.

    Και όπως σημειώνει, ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται ευρέως να είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, για την μείωση των πλεονασμάτων, που θα επιτρέψει την επανεπένδυση περισσότερων κεφαλαίων πίσω στη χώρα.

    «Η αλήθεια είναι πως αποδίδω και σε εκείνους ευθύνες για την κρίση», λέει ο νεαρός Τάσος Σταυρίδης για την Νέα Δημοκρατία. «Αλλά πιστεύω πως ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας γλιτώσει από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία», λέει. «Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός», προσθέτει.

    Το δημοσίευμα του BBC αναλύει ακόμα την ιστορική παράδοση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων της Ελλάδας, συνδέοντάς την με την δικτατορία, ενώ επισημαίνει και τις οργισμένες διαδηλώσεις των νέων στην αρχή της κρίσης. Προσθέτει όμως, ότι συνομιλώντας με τους νέους, φαίνεται πώς τα χρόνια της επαναστατικής ρητορικής δεν κατέληξαν σε ορατές αλλαγές και αυτό τους απογοήτευσε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, σημειώνει το δημοσίευμα, χάρη σε μια ισχυρή, αντισυστημική πλατφόρμα αλλά απογοήτευσε πολλούς από τους ψηφοφόρους του αφότου αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το μνημόνιο που πρότειναν οι δανειστές.

    Και καταλήγει με ένα ερώτημα. Γιατί δηλαδή οι νέοι που φαίνεται να είναι οπαδοί του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στηρίζουν τώρα την ΝΔ;

    Απαντάει η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου: «Ψηφίσαμε για αυτή την ιδεολογία το 2015 και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Οπότε με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά μέτρα». Και προσθέτει: «Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο».



    ΣΧΟΛΙΑ