• Διεθνής πολιτική

    Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Στο επίκεντρο ανθρώπινα δικαιώματα και S-400

    • NewsRoom
    Μπάιντεν - Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν


    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Aμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά, διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

    Τουρκικές πηγές επισήμαναν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Από την μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

    Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.

    Λίγο πριν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης οι δύο ηγέτες, και ενώ στέκονταν μαζί μπροστά στους δημοσιογράφους για τις φωτογραφίες, ένας από αυτούς ρώτησε τον Μπάιντεν αν η Αμερική «σχεδιάζει να δώσει F-16» στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφεύγει να απαντήσει, λέγοντας «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συζήτηση».

    Άλλοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα συζητηθεί στη συνάντηση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και επίσης δεν έλαβαν απάντηση.

    Διαβάστε επίσης:

    G20: Στη Φοντάνα Ντι Τρέβι οι ηγέτες

    Προειδοποίηση προς Ερντογάν να μην προκαλεί κρίσεις

    Συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν την Κυριακή – Στο τραπέζι και το αίτημα για τα F-16



    ΣΧΟΛΙΑ