• Πολιτική

    Attica Group – Βαρβιτσιώτης: Αδιανόητο κάποιοι να εκμεταλλεύονται πολιτικά τη δολοφονία στο Blue Horizon

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


    Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι σοκαρισμένη από τον τραγικό θάνατο στον οποίο οδήγησαν με τις ενέργειές τους μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Ηοrizon», τον 36χρονο συνάνθρωπό μας Αντώνη Καρυώτη.

    Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. Καταδικάζουμε τους ναυτικούς για τις παράνομες πράξεις τους. Αλλά και για το γεγονός ότι δεν τήρησαν τον απαράγραπτο κανόνα που αιώνες τώρα οι Έλληνες ναυτικοί τιμούν: να σώζουν τους ανθρώπους στη θάλασσα και όχι να τους πετούν σε αυτή, κάτω μάλιστα απ’ αυτές τις συνθήκες.

    Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τον ρόλο που έχει για την απόδοση των ποινικών ευθυνών των υπαιτίων του τραγικού γεγονότος.

    Ζήτησα τη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ για τις διοικητικές ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του θανατηφόρου περιστατικού.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω την οικογένεια του θύματος ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει».

    ΣΥΡΙΖΑ: Αποτροπιασμό και ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος πολίτη στο λιμάνι του Πειραιά

    Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, με αιχμές κατά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της Κυβέρνησης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Το γεγονός του θανάτου του 36χρονου επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά μετά την ώθηση από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, αποτελεί εγκληματική πράξη που προκαλεί αποτροπιασμό.

    Ως περιστατικό είναι πρωτοφανές, αδιανόητο, ενάντια στις πανανθρώπινες αξίες που επιβάλλουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενάντια στις προαιώνιες αρχές της ναυτοσύνης που επιβάλλουν πάνω από όλα τη βοήθεια σε όποιον κινδυνεύει στη θάλασσα αλλά και ξένο προς την ελληνική ναυτοσύνη. Το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία επιβάλλει να μην επιτρέψουμε να γίνει συνήθεια η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

    Στην παγκόσμια ναυτιλία και σε όλα τα επίπεδα η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα η οποία και αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα κανονιστικά πλαίσια. Με αυτό το δεδομένο, πέρα από την απάνθρωπη ώθηση του 36χρονου επιβάτη στη θάλασσα, οι ενέργειες που ακολούθησαν δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα.

    Ποιες ήταν οι ενέργειες του πλοιάρχου και του πληρώματος μετά τη διαπίστωση του συμβάντος; Ενημέρωσε άμεσα ο πλοίαρχος τις λιμενικές αρχές ως είχε υποχρέωση; Είναι σύμφωνος με τις προβλεπόμενες διατάξεις ο απόπλους του πλοίου χωρίς να έχει σηκωθεί και να έχει ασφαλίσει ο καταπέλτης;

    Πώς είναι δυνατό, το πλοίο μετά από ένα τέτοιο περιστατικό να αναχωρήσει, να φτάσει σχεδόν στην Αίγινα και να επιστρέψει μόνο κατόπιν σχετικής εντολής ; Είχε ενημερωθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία για το συμβάν και ποιες ήταν οι εντολές που έδωσε στον πλοίαρχο; Ποιες ήταν οι ενέργειες που ακολούθησαν, μετά την άμεση καταγγελία του συμβάντος από πολίτες, για τη διάσωση ανθρώπου, όχι στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας;

    Αυτά τα ερωτήματα καθώς και άλλα που τίθενται για τις ενέργειες της Λιμενικής Αρχής τόσο κατά τον απόπλου του πλοίου με την παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο χώρο όσο και στη συνέχεια, μετά την καταγγελία του περιστατικού, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από την δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

    O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαρβιτσιώτης αντί να εξισώνει θύματα και θύτες, θα έπρεπε να αναδείξει τις ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και να θέτει ως προτεραιότητα τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων που αναδεικνύονται στην οργάνωση και λειτουργία της ακτοπλοΐας χωρίς μηδενισμούς ή ωραιοποιήσεις.

    Εκφράζουμε τέλος τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αντώνη Καρυώτη».

    Διαβάστε επίσης:

    Κακοκαιρία «Daniel»: Σε λίμνη μετατράπηκε η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης

    Attica Group: Νέα ανακοίνωση για τη δολοφονία στο Blue Horizon – «Οι σκηνές ήταν αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου»

    Κομισιόν: Νέοι κανόνες για τις Big Tech- Τι αλλάζει για χρήστες των Apple και Google στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ