Πολιτική

Αθήνα προς Άγκυρα: Να αναλογιστεί η Τουρκία της ευθύνες της έναντι της ελληνικής μειονότητας

  • NewsRoom
Δένδιας

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


Σκληρή απάντηση στην χθεσινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έδωσε η Αθήνα, λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του  Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος. Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματά.

Χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια νέα πρόκληση μέσω ανακοίνωσης, στην οποία έκανε και πάλι λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την Ελλάδα «ότι  εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους».

Στην ίδια ανακοίνωση η Ελλάδα κατηγορείται ότι πάντοτε τάσσεται κατά της Τουρκίας, από την οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα.

Η τουρκική ανακοίνωση είχε ως εξής:

«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας αβάσιμες απόψεις τους και τους ισχυρισμούς τους.

» Δεν ξεχάσαμε ποτέ τα βασανιστήρια της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα.

» Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές.

» Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας.

» Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Την καλούμε να είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

» Από την άλλη, όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται».


ΣΧΟΛΙΑ