• Πολιτική

    Αθήνα: Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός κυπριακής ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Σε απερίφραστη καταδίκη της παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

    «Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

    Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

    Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

    Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

    Ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα και η κυπριακή κυβέρνηση, στην οποία σημειώνει ότι καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας  ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ