• Top Stories

    Νέο σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες . Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ και από πότε

    Τρύφων Αλεξιάδης

    Τρύφων Αλεξιάδης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών


    Δεν βιάζεται όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών , σε ό,τι αφορά το θέμα της υποχρέωσης, το οποίο προκύπτει από την απόφαση του ΣΤΕ, για αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στοχεύοντας στην κατάργηση τους και την αντικατάσταση τους εντός του 2016 με νέο σύστημα προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών Ελλάδος προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων από το 2016 με παράλληλη αλλαγή και του ΕΝΦΙΑ.

    «Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών έκλεισε τον κύκλο του και τώρα πάμε σε άλλα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε μέσα στο 2016 ένα σύστημα εμπορικών αξιών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς να προβλέψω το μήνα θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

    Νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το ΣτΕ, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θεωρεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έως την 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά από την τελευταία αναπροσαρμογή τους.

    Από το υπουργείο διευκρινίζουν, ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1.1.2015 οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο. Αν ωστόσο ληφθεί απόφαση για άμεση συμμόρφωση με το ΣτΕ που προβλέπει την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών από την 1 Μαΐου 2015 το ζήτημα θα αφορά τους φόρους μεταβίβασης, τις κληρονομικές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές που έγιναν από την ημερομηνία αυτή και έχουν φορολογηθεί με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές ακινήτων.

    Μία λύση είναι αυτή της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και συμψηφισμού των απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και δημοσίου.

    Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών ήδη πριν από την απόφαση του ΣτΕ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών των ακινήτων με τη σύσταση Επιτροπής η οποία αναμένεται άμεσα να παραδώσει (έως τις 22 Δεκεμβρίου) το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται άλλωστε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έως την 1.1.2017.

    Το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο  θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους εντός του 2016. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιοχές εξαιτίας της κρίσης οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις αντικειμενικές τιμές τους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και επίσης να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην κτηματαγορά. Για αυτό και στις περιοχές αυτές οι νέες αντικειμενικές τιμές θα είναι χαμηλότερες των σημερινών. Άλλωστε ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

    Δεν αποκλείεται οι νέες αντικειμενικές τιμές να ισχύσουν ως βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016. Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αλλάξει ο στόχος για το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου που θα παραμείνει 2,65 δισ. ευρώ παρά τις όποιες αναπροσαρμογές κάνει το υπουργείο στις αντικειμενικές και στις παραμέτρους του για να γίνει δικαιότερος.



    ΣΧΟΛΙΑ