• Πολιτική

    Άρθρο παρέμβαση: Είμαστε Φαρ Ουέστ;

    Άγης Βερούτης. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία


    Με την επικήρυξη των οκτώ στρατιωτικών έναντι 700.000 ευρώ έκαστος, ο Ερντογάν ουσιαστικά απλώνει επεκτατικά δίχτυα στην ελληνική εθνική κυριαρχία, πέρα από κάθε ιστορικό προηγούμενο. Οι ενέργειες της τουρκικής ΜΙΤ κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν αντίστοιχη στόχευση, σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά ποτέ δεν είχαν δείξει μία τέτοια, ευθεία και απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών αρχών και θεσμών. Θα είχε ίσως μία λογική η όλη αυτή ενέργεια του τούρκου προέδρου αν είχε εφαρμοστεί και σε όλες τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν αιτηθεί και έχουν κερδίσει πολιτικό άσυλο, κατηγορούμενοι από τον Ερντογάν ως συμμετέχοντες στην εναντίον του απόπειρα «πραξικοπήματος». 

    Αν, για παράδειγμα, αντίστοιχες δηλώσεις επικήρυξης είχε πραγματοποιήσει για τον κατηγορούμενο από τις τουρκικές αρχές ως ηγέτη του πραξικοπήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν.

    Γιατί άραγε δεν τόλμησε να επικηρύξει τον Γκιουλέν ο οποίος βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους, αλλά επιφύλαξε στον Τσίπρα την επικήρυξη των οκτώ, και μάλιστα ενόσω ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν εν πτήσει από την Αθήνα στην Τουρκία;

    Θέλει όχι μόνον θράσος αλλά και γνώση ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος, ακόμη και επί ανθρώπων που φυλάσσονται από την ελληνική κρατική μηχανή, θα περνάει χωρίς την ανάλογη διπλωματική, και όχι μόνο, αντιμετώπιση που θα είχε από την κυβέρνηση μίας οποιασδήποτε ευνομουμενης χώρας. 

    Τι ακριβώς υποδηλώνει ο Ερντογάν; 

    Κι αυτό, απλά και μόνον διότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι σε όσους τα αμφισβητούν, όπως απέδειξαν με την συμφωνία των Πρεσπών. 

    Τι ακριβώς υποδηλώνει ο Ερντογάν με αυτή του την ενέργεια;

    Α. Ξέρει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι οι 8 δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία,

    Β. Ξέρει ότι η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛοποταμολεβέντικη κυβέρνηση ήθελε να τους ξεφορτωθεί αλλά δεν τους άφησε η δικαιοσύνη,

    Γ. Ξέρει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει υπολογίσιμα αντανακλαστικά στις προκλήσεις που έχει υποστεί έως τώρα από την Τουρκία, και

    Δ. Ξέρει ότι χωρίς πραγματικό υπουργό εξωτερικών, που να γνωρίζει τη γλώσσα και τις διαδικασίες της διπλωματίας, ακόμα και μια ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας όπως αυτή της επικήρυξης των 8 επί ελληνικού εδάφους θα μείνει αναπάντητη.

    Είμαστε Φαρ Ουέστ;

    Και ω, του θαύματος, μια βδομάδα σχεδόν μετά από αυτή την πρόκληση η Ελλάδα δεν έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για να αποτρέψει την συρροή διεθνών κυνηγών επικυρηγμένων (bounty hunters) στην επικράτειά της, με το ρητό αίτημα για ανάκληση της συγκεκριμένης επικήρυξης, με αποτέλεσμα να θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο όχι μόνο τους αποδέκτες του πολιτικού ασύλου που όρισε η ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και τους αστυνομικούς που τους φρουρούν, καθώς και οποιοδήποτε αθώο παρευρισκόμενο απλό πολίτη στην πιθανότατα χολιγουντιανή καταδίωξη και σύλληψη κάποιου εκ των 8 από τους επαγγελματίες μισθοφόρους που ενίοτε αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές για συμπλήρωμα του εισοδήματος τους. 

    Βλέπετε, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν τη φήμη των ισραηλινών σε «χειρουργικές ενέργειες» τέτοιου τύπου. Ακόμα και σε αυτά τα θέματα, οι τούρκοι ήταν και παραμένουν «μπουνταλάδες». Μόνο που τα επίχειρα, πιθανότατα, θα είναι εις βάρος μας.

     Είμαστε κυρίαρχη χώρα; Είμαστε Φαρ Ουέστ; Ή όχι ακόμα;

    Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στείλτε μήνυμα στο [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ