• First Top Stories

    Άρθρο-κόλαφος του BBC για τη φωτιά: Μοιραία λάθη και ούτε μια παραίτηση

    • NewsRoom


    Ηχηρό χαστούκι για τις Αρχές και τους χειρισμούς τους στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική αποτελεί δημοσίευμα του BBC. Το άρθρο αποδίδει τεράστιες ευθύνες στην αστυνομία μιλώντας για μοιραία λάθη που «έστελναν τους οδηγούς στην πορεία της πυρκαγιάς».

    Το άρθρο επισημαίνει πως την ώρα της τραγωδίας όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους, αλλά μάθαιναν ότι η φωτιά φτάνει στον οικισμό τους από στόμα σε στόμα. Επίσης σχολιάζεται πως δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση από τους αρμοδίους παρά το μεγάλο μέγεθος της τραγωδίας.

    Αναφορά γίνεται και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν την πυρκαγιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία.

    «Ο χειρισμός της πυρκαγιάς από τις Αρχές έχει ήδη επικριθεί ευρέως από τους πυρόπληκτους. Η ελληνική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στους δράστες του εμπρησμού, αλλά και σε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, που παρεμπόδισαν τη διαφυγή των πολιτών με παράνομες κατασκευές» αναφέρεται στο άρθρο.

    Μποτιλιάρισμα και πανικός

    Το BBC κάνει αναφορά σε μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της φωτιάς, αυτή με τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα που κάηκαν σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Επίσης επικαλείται όσα ανέφερε ο καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, περί λανθασμένης εκτροπής της κυκλοφορίας από την αστυνομία.

    Αντί να γυρίσουν αυτοκίνητα πίσω στον κεντρικό δρόμο, τη λεωφόρο Μαραθώνος, η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές και έστειλε οδηγούς που κατευθύνονταν τόσο νότια όσο και βόρεια προς την περιοχή που θα καταστρεφόταν από τη φωτιά, δήλωσε στο BBC.

    «Προφανώς έπρεπε να σταματήσουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνα, καθώς τα αυτοκίνητα θα κινούνταν προς τη φωτιά» είπε. «Αλλά αντί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να ζητήσουν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, τους επέτρεψαν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσω του Ματιού» συμπλήρωσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καίγονταν και δεν ήξεραν ποια περιοχή να εκκενώσουν: Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το αλαλούμ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικοί διάλογοι της ΕΛ.ΑΣ. την ώρα της φωτιάς: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή πίσω από τα αυθαίρετα!



    ΣΧΟΛΙΑ