• Top Stories

    Καίγονταν και δεν ήξεραν ποια περιοχή να εκκενώσουν: Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το αλαλούμ

    • NewsRoom


    Ένα τεράστιο αλαλούμ επικρατούσε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Ενώ η περιοχή καιγόταν και οι κάτοικοι έχαναν τις ζωές τους εγκλωβισμένοι στην πύρινη λαίλαπα, οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πού βρίσκεται η φωτιά, το κακό που έχει προκαλέσει, ούτε καν από πού ξεκίνησε.

    Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που δημοσιοποιεί το Πρώτο Θέμα, στη συνεδρίαση του Οργάνου που άρχισε στις 20:30, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα δήλωσε ότι «όπως, δε, ενημερώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφθασε στο Μάτι».

    Το «λίγο πριν» προφανώς δεν ερμηνεύεται σε δύο ώρες πριν, οπότε και το Μάτι κάηκε, αλλά γύρω στις 20:00. Εξάλλου όπως κατέθεσε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στο Συντονιστικό έμαθε στις 20:00 ότι η φωτιά είχε φτάσει κάτω στο Μάτι.

    Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά, το σχέδιο εκκένωσης δεν μπορούσε να υλοποιηθεί διότι δεν γνώριζε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας ποια περιοχή να εκκενώσει, ενώ δεν ήταν παρών εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για να δώσει οδηγίες.

    «Η κ. Τσούπρα συμφώνησε και επισήμανε ότι το Συντονιστικό δεν έχει σαφή εικόνα για τα ακριβή όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε οδηγία από την Πυροσβεστική και λόγω απουσίας εκπροσώπου του ίδιου οργάνου δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση» σημειώνεται στα πρακτικά!

    Κατά την ενημέρωση του Συντονιστικού, η Περιφερειακή Σύμβουλος εμφανίζεται να επιρρίπτει ευθύνες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ολοκληρώθηκε στις 21:00 και «μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης και τον χαρακτηρισμό της καταστροφής». Μάλιστα η κ. Τσούπρα δέχθηκε τηλεφώνημα «για τον κίνδυνο που διατρέχουν πολίτες σε παραλία της περιοχής Μάτι κατάστημα Άνεμος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή πίσω από τα αυθαίρετα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ηλίας Ψινάκης στο Instagram: «Σκύβω το κεφάλι στους συγγενείς των θυμάτων. Ευχαριστώ που δεν πιστέψατε τα fake news»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ομολογία-σοκ στην εισαγγελέα για τις πυρκαγιές: Οργανωμένη εκκένωση δεν έγινε ποτέ!



    ΣΧΟΛΙΑ