• Πολιτική

    Άρειος Πάγος: Ομόφωνα συνταγματικές οι ρυθμίσεις του νομοσχέδιου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

    Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την ταχεία πολιτική δίκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας


    Ομόφωνα συνταγματική κρίθηκε σήμερα από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η προωθούμενη υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ήταν εκείνος που ζήτησε από τον Άρειο Πάγο γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για «τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008».

    Σε αντίθεση με την περυσινή απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας (κατά πλειοψηφία είχε κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018), σήμερα και οι 43 αρεοπαγίτες ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην υποχρεωτική αρχική διαμεσολάβηση υπάγονται:

    -Οι οικογενειακές διαφορές πλην των γαμικών διαφορών που αφορούν το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου, την αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας γάμου και των διαφορών από τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

    -Οι διαφορές που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ΄ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις της κύριας παρέμβαση που ασκείται σε συνάφεια με το αντικείμενο των διαφορών αυτών, οι διαφορές στις οποίες διάδικο μέρος είναι το Δημόσιο ή Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Δ.Δ. και οι διαφορές, στις οποίες οι διάδικοι δικαιούνται νομικής βοήθειας.

    Πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος οφείλει να ενημερώσει τον εντολέα του εγγράφως, για την επιλογή της διαμεσολάβησης, αλλά και για την υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης.



    ΣΧΟΛΙΑ