• Πολιτική

    Απορρίφθηκαν και οι 8 προτάσεις για το μέλλον του Brexit!

    • NewsRoom


    Και οι 8 προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία για στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκαν, με το χάος να παραμένει!

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεκίνησαν μια έντονη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί: Για το αν θα πρέπει να ξαναέρθουν στη Βουλή οι προτάσεις τη Δευτέρα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΒΟυλής πως είναι η διαδικασία, αν πρέπει αντιθέτως να έρθει η πρόταση της Τερέζα Μέι ή αν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε νέο δημοψήφισμα (πρόταση που έλαβε και τις περισσότερες θετικές ψήφους).

    Οι 8 προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία αφορούσαν: την μη συμφωνία, το σχέδιο για Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

    Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.

    Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 “ναι” και “283” όχι.

    Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.

    Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 “ναι” και “272” όχι.

    Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 “ναι” και “307” όχι.

    Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.

    Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 “ναι” και 295 “όχι”.

    Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 “ναι” και 422 “όχι”.

    Νωρίτερα η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε, πάντως,  με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου (ανάλογα με το αν ψηφιστεί ή όχι η συμφωνία της).

    Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Οχτώ προτάσεις σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο θα τεθούν σε ψηφοφορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Οι εργατικοί θα στηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τερέζα Μέι: Θα παραιτηθώ μόλις περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία Αποχώρησης



    ΣΧΟΛΙΑ