• Πολιτική

    Διαγράφεται την Τρίτη ο Πολάκης, ειλημμένη η απόφαση Τσίπρα – Πού το πάει ο βουλευτής, γιατί αντέδρασε άμεσα η Δικαιοσύνη, τι λένε στην κυβέρνηση – Όλο το παρασκήνιο

    Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας

    Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας


    Ειλημμένη είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών που μετέχουν στα αρμόδια κομματικά όργανα, να προχωρήσουν άμεσα στη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και από την έξοδο που του έδειξαν από το ψηφοδέλτιο Χανίων -η οποία, επίσης, αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, με διευρυμένη σύνθεση, την Τρίτη 28 του μηνός.

    Με δεδομένες τις σφοδρές και πολυεπίπεδες αντιδράσεις που προκλήθηκαν αμέσως μετά από την πρώτη ανάρτηση του βουλευτή, αλλά και αυτές που ακολούθησαν, η Κουμουνδούρου, η οποία επέμενε αρχικά και για πολλές ώρες, στις διαρροές μέσω πηγών, αναγκάστηκε να εκδώσει αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση στην οποία δίπλα στο «φωτογραφικό» «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου», επί της ουσίας, περιορίζεται στην  αντικατάσταση του Πολάκη από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Ωστόσο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προδικάζουν τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων, εφιστούσαν στην προσοχή στην έκφραση  περί «συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος» που εμπεριέχεται στην εν λόγω ανακοίνωση και επίσης «φωτογραφίζει» τις επικείμενες εξελίξεις και το κομματικό μέλλον του Πολάκη.

    Η στρατηγική Πολάκη

    Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο «αψύς Σφακιανός», που δεν δίστασε να προχωρήσει στην «επικήρυξη» δικαστών, τραπεζικών στελεχών και δημοσιογράφων, με εκφράσεις που θυμίζουν «τρομοκρατική προκήρυξη», όπως εκτιμούν ακόμα και δικαστικές πηγές, δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια», καθώς διαφαίνεται ότι έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, άγνωστο με ποια «όπλα» στο πολιτικό του θηκάρι, πλην των ύβρεων και των απειλών κατά πάντων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, έμπειροι αναλυτές, εστίαζαν στις πρώτες ενδείξεις-μηνύματα που εμπεριέχονται στο «θυμήθηκα πολλά από αυτά που έγιναν εδώ (σσ στα Σφακιά) το 2010-14», που συνόδευαν τη «βόλτα σε τόπους με απεριόριστους ορίζοντες, καθαρό αέρα και λεβέντες ανθρώπους» στην ανάρτηση Πολάκη με φόντο τον γκρεμό και τα κύματα του Λιβυκού.

    Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, ακόμα και από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν ότι η νέα «προκλητική όχι μόνο για το ίδιο το πολίτευμα αλλά και για την στρατηγική Τσίπρα» ανάρτηση Πολάκη έλαβε χώρα σχεδόν ταυτόχρονα με την συνέντευξη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας διεμήνυε ότι «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα». Ενώ, με αφορμή την πρώτη «κίτρινη» κάρτα, που είχε βγάλει στον βουλευτή του για το «αντάρτικο» του ψηφοδελτίου Χανίων, εκτιμούσε ότι «ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω ότι το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι μεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής»

    Λίγες ώρες αργότερα, κι ενώ η συνέντευξη Τσίπρα ήταν «στα μανταλάκια», ο Πολάκης όντως «πήγαινε παρακάτω», αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, «αδειάζοντας» τον Αλέξη Τσίπρα και επισημοποιώντας το αντιθεσμικό «μπαϊράκι» του.

    Αυτό όμως, που αφενός εξοργίζει ακόμα και τους συντρόφους του Πολάκη, αλλά πιστοποιεί παράλληλα ότι «κάπου το πάει ο Παύλος», είναι το γεγονός ότι, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμιζε ότι «με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας ότι και να συνέβη χθες, εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβασνισμού»

    «ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ Αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!», (σσ τα κεφαλαία από το πρωτότυπο) ήταν η απάντηση Πολάκη στον ίδιο του τον αρχηγό, που επισημοποιούσε όχι μόνο το ρήγμα στις προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών, αλλά και το γεγονός ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κι  αυτό γιατί, λίγες μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, μεσούσης της εν εξελίξει άτυπης προεκλογικής περιόδου, ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής του Τομέα Διαφάνειας του κόμματος, ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό του αναφορικά με τα δυσδιάκριτα όρια με τη νομιμότητα και τη λειτουργία των θεσμών που χαρακτήριζαν την ευρύτερη «πολιτική» του συμπεριφορά, μεταφέρει την πολιτική ατζέντα σε ένα βαλτώδες πεδίο, ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει πλέον άπαντες να βάλλουν εναντίον του, αφαιρώντας του εν πολλοίς με τον τρόπο αυτό, την όποια απήχηση είχε ή προσπαθούσε να αποκτήσει, στους κόλπους των αναποφάσιστων ή των κεντρώων ψηφοφόρων, αλλά και στους αριστερούς πολίτες που έχουν αφήσει πίσω τους τις «πλατείες» και τα «λαϊκά δικαστήρια».

    Αν και άλλα στελέχη διαβάζουν στην χθεσινή εξέλιξη και σε αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί, την ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να κόψει το «Γόρδιο Δεσμό» με το παρελθόν και τον «Πολακισμό», να δημιουργήσει μια νέα δυναμική  διείσδυση προς την κεντροαριστερά, απελευθερώνοντας ενδεχομένως, ευρύτερες δυνάμεις που έβλεπαν με «καλό μάτι» την πολιτική Τσίπρα αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με «τύπους όπως ο Πολάκης», διαφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφύγει την αποσυσπείρωση, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, χάνοντας ταυτόχρονα, και ένα κομμάτι ψηφοφόρων οι οποίοι, καλώς ή κακώς, ταυτίζονται πολιτικά με τη «σχολή του Σφακιανού», την οποία, εξάλλου, υποστήριξε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επί μακρόν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ταυτιζόμενος και εκείνος όχι μόνο με εκφράσεις και «αισθητικές» του Πολάκη, αλλά και με την πολιτική ουσία των λεγομένων και των πράξεών του.

    Το βέβαιον είναι ότι ήδη, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πιο απομονωμένος από ποτέ, με βάση και τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

    ΝΔ: Δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της ΝΔ, καθώς δικαιώνουν απολύτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ακόμα και πριν από τις εκλογές του 2019, τόνιζε «Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης».

    Ενώ, σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, τον χαρακτήριζε τον «πολλά βαρύ μάγκα», κι αναρωτιόνταν γιατί δεν μηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Καλογρίτσα ο οποίος δήλωνε: «Πολάκη, μην φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου».

    Τώρα, ο «Σφακιανός» προσφέρει μια ακόμα ανέλπιστη βοήθεια στον Πρόεδρο της ΝΔ, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, δικαιώνοντας όλους αυτούς οι οποίοι αποκαλούν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως τον «καλύτερο διαχρονικό χορηγό του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα «σηκώνει» το θέμα μέχρι τις κάλπες, ακόμα και μετά από την διαφαινόμενη διαγραφή Πολάκη, επικαλούμενη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν βρίσκει να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ. Πολάκης»

    «Καταφανώς οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και κατά δημοσιογράφων είναι η επίσημη γραμμή του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Πολάκης εκφράζει με πολύ πιο χοντροκομμένο τρόπο», είναι η κορωνίδα του επιχειρήματος του κυβερνώντος κόμματος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, με ενδεικτικές για το κλίμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και κατ επέκταση για τις μετεκλογικές εξελίξεις, είναι και οι αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενα στον Πολάκη, μιλούσαν για τον «ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα», και ταύτιζαν τις δηλώσεις του με αυτές άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα είναι η επόμενη φορά «είτε με το καλό είτε με το άγριο».

    Ο κ. Τσίπρας, που στην τελευταία συνέντευξη του εμφανίστηκε δήθεν μετανοημένος για τη χειραγώγηση των θεσμών που συνειδητά επιχειρήθηκε επί διακυβέρνησής του, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν, υπογραμμίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

    Η άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης

    Εκτός από τις πολιτικές αντιδράσεις, εντύπωση προκαλεί και η άμεση κινητοποίηση ανώτατων οργάνων της Δικαιοσύνης, με κορυφαία την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα βαρύτατα αδικήματα της  διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

    Κυρίως όμως, η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, σε μια πρωτόγνωρη αντίδραση όχι μόνο αναφορικά με το περιεχόμενο αλλά και για το χρόνο της δημοσιοποίησης της, τονίζει ότι «το ζήτημα της κριτικής των Δικαστικών Αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων» και ζητάει «την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας».

    Δικαστικές πηγές αναδείκνυαν και το γεγονός ότι ο Πολάκης στην περίφημη ανάρτησή του, έβαζε στο «στόχαστρο» και δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου τη στιγμή που το σκέλος της δίκης για τον Παπαγγελόπουλο εκκρεμεί, διαβάζοντας, επί της ουσίας, τις δηλώσεις του βουλευτή ως απειλή.

    Διαβάστε επίσης

    Τη διαγραφή Πολάκη ζητούν κυβερνητικές πηγές – Επιμένει ο βουλευτής επικαλούμενος τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, εισαγγελική παρέμβαση για τις απειλές

    Επίσημη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας παραπέμπει τον Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

    ΝΔ: Μόνο η διαγραφή του κ. Πολάκη δεν αρκεί



    ΣΧΟΛΙΑ