• Πολιτική

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στα σκαριά συνάντηση των ΥΠΕΞ Αιγύπτου-Τουρκίας στην Ιταλία

    • Contributor
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στα σκαριά συνάντηση των ΥΠΕΞ Αιγύπτου-Τουρκίας στην Ιταλία - Σάμεχ Σούκρι - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Σάμεχ Σούκρι – Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Την πρώτη συνάντηση μετά από χρόνια, του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται ότι προετοιμάζει το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσδίδοντας νέα διάσταση στην από μέρες φημολογούμενη επαναπροσέγγιση Καϊρου και Άγκυρας, μετά και την χειραψία μπροστά στις κάμερες ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλ Σίσι στο Κατάρ, στο πλαίσιο του Μουντιάλ, αλλά και στις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιταλικές πηγές, οι δύο ΥΠΕΞ θα παραβρεθούν στην όγδοη έκδοση των «Διαλόγων για τη Μεσόγειο» (Med Dialogues), της ετήσιας διεθνούς εκδήλωσης που προωθείται από τη Farnesina (το Ιταλικό ΥΠΕΞ) και το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών της χώρας, που έχει προγραμματιστεί φέτος για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου στη Ρώμη.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος που περιήλθε στα χέρια του Πρακτορείου Ειδήσεων «Agenzia Nova», ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας αναμένεται ότι θα μιλήσει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο ενός «ειδικού διαλόγου» αφιερωμένου σε αυτόν.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Τούρκος συνάδελφος θα συμμετάσχει σε πάνελ για την πολυμερή προσέγγιση, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σλοβενίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, αναμένεται νωρίτερα στην Ιταλία για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στη Ρώμη εδώ και τρία χρόνια.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας, άφησε και αιγυπτιακή πηγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια επαφή «δεν είναι βέβαιη, αλλά πιθανή».

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο συνέδριο για τους μεσογειακούς διαλόγους που προωθεί η Ιταλία, το «παρών» θα δώσει και η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Τρίπολης Ν. Μανγκούς.

    Ενδεικτικό της ευρύτερης κινητικότητας στη Μεσόγειο είναι και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου: Να ξεπεραστεί το χάος με μια θετική ατζέντα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μελόνι: Συντονισμός για ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό

    ΝΔ: Στον αέρα το πρώτο podcast με καλεσμένο τον Γιάννη Οικονόμου

     



    ΣΧΟΛΙΑ