• Πολιτική

    Το απόγευμα της Δευτέρας το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη που άναψε φωτιές σε Καμμένο και Γεννηματά

    • NewsRoom
    Τσίπρας - Θεοδωράκης

    Τσίπρας – Θεοδωράκης


    Στις 16:30 το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια συνάντηση που έχει ήδη προκαλέσει αρκετές συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού,  όσο και σε αυτόν του Κινήματος Αλλαγής.

    Η συνάντηση, άλλωστε, αφορά την πρωτοβουλία του Ποταμιού για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρόταση που η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει αποδεκτή, όπως φαίνεται και από την απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει τον κ. Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μόνο που η πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ποταμιού, έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, κατά την οποία ο κυβερνητικός σχηματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δοκιμάζεται έντονα με αφορμή τα μεγάλα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τελευταίο σημαντικό κρούσμα της προβληματικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία.

    Ο κ. Τσίπρας, το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να χαμηλώσουν όσο μπορούν τους τόνους της αντιπαράθεσης, τόσο διότι θεωρούν πως έτσι μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τις διπλωματικές προσπάθειες, όσο και για να αποφύγουν την κριτική για τους μέχρι τώρα προβληματικούς χειρισμούς. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάθε φορά που η αντιπολίτευση προσπαθεί να ασκήσει κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις κινήσεις του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα, η αντίδραση της Κουμουνδούρου είναι να κατηγορεί τους αντιπάλους της πως με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

    Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.(φωτογραφία αρχείου)

    Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, παρά το ότι δηλώνει πως ακολουθεί κοινή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένει να μιλά για «ομηρεία στρατιωτών» και για «σοβαρό επεισόδιο» που αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ξεκάθαρες κριτικές εναντίον των τοποθετήσεων αυτών, με χαρακτηριστικές τις διαφωνίες του Γ. Κατρούγκαλου και του Γ. Κυρίτση.

    Σε αυτό το κλίμα της «σιωπηλής σύγκρουσης» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη ήρθε να φουντώσει τα σενάρια για προσπάθεια του Μαξίμου να βρει νέους συμμάχους στην κεντροαριστερά. Και μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο «οι ψύλλοι» μπήκαν για τα καλά στα αυτιά των ΑΝΕΛ, οι οποίοι με δήλωση της Μανταλένας Παπαδοπούλου κάλεσαν τον πρόεδρο του Ποταμιού  να μην εκμεταλλεύεται τα ευαίσθητα εθνικά θέματα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.

    Γεννηματά
    Η πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη δευτερολογία της στην τρίτη μέρα του συνέδριου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κυριακή 2 Ιουλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

    Η επίσκεψη, όμως, δημιουργεί προβληματισμό και στην πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής η οποία με ανάρτησή της στο Twitter επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα «και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!», δήλωση που πολλοί θεώρησαν πως απευθύνεται στον κ. Θεοδωράκη. Άλλωστε, ο τελευταίος έσπευσε να απαντήσει «σε όσους δεν το κατάλαβαν», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, πως «οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Φλερτ» Τσίπρα σε Θεοδωράκη, νεύρα και μπηχτές από τη Φώφη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενόχληση των ΑΝΕΛ για την επικείμενη επίσκεψη Θεοδωράκη στον Τσίπρα 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν είμαι ρεζέρβα του Τσίπρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ