Πολιτική

Απόφαση ΚΑΣ: Κατεβαίνουν τα ύψη γύρω από την Ακρόπολη


Οριστικά καθορίζονται τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη, μετά την απόφαση που έλαβε ομόφωνα την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος. ‘

Έτσι:

Στα 21 μέτρα ορίζεται το καθαρό ύψος των κτηρίων ενώ στα 24 μπορούν να φθάνουν εκείνα, που έχουν μέτωπο επί της λεωφόρου Συγγρού. Σε αυτά τα ύψη δεν συνυπολογίζονται οι βοηθητικοί χώροι στις ταράτσες (όπως οι απολήξεις των κλιμακοστασίων) ή δενδροφυτεύσεις , που όμως ορίζονται στο ένα μέτρο (όσον αφορά την έκτασή τους, το ανώτατο όριο είναι τα 35 τ.μ.).

Ακολουθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο και θα αναθεωρήσει τους όρους δόμησης όλης της περιοχής. Το σχέδιο Π.Δ. θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται από αυτό ο προδικαστικός έλεγχος. Πάντως ήδη το ΣτΕ έχει τοποθετηθεί με προηγούμενη απόφασή του για τα ύψη των κτηρίων της περιοχής, ορίζοντας ως ανώτατο όριο τα 21 μέτρα, πάντα με το σκεπτικό της προστασίας της ΑκρόποληςΣε μερικά σημεία της περιοχής, προς τους λόφους και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει επιβληθεί μικρότερο όριο, έως και 17,5 μ.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών είχε ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019. Τώρα με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα νέα όρια.


ΣΧΟΛΙΑ