• Πολιτική

    Απειλεί με «περιπέτειες στη Μεσόγειο» ο Τσαβούσογλου: «Θα προστατεύσουμε τα τουρκικά συμφέροντα»

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Συνέχεια στην εξωτερική των υψηλών τόνων δίνει η Τουρκία, με αφορμή την έναρξη των ερευνών της αμερικανικής Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει πως η χώρα του θα προστατέψει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Δεν θέλουμε να μπει κανείς σε περιπέτειες», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

    Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, έρχονται μετά το σαφές μήνυμα των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, με σκοπό να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Μάλιστα, υπενθύμισαν πως οι  Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

    Η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ήρθε μετά τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ο οποίος δήλωσε πώς «στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε’».

    «Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ‘’μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε’’» είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Red alert στην Κύπρο: Λευκωσία, Χιούστον & Λονδίνο παρακολουθούν εκατοστό – εκατοστό την εξέλιξη της γεώτρησης της ExxonMobil



    ΣΧΟΛΙΑ