• Πολιτική

    Απειλές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ και Ελλάδας: Θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 αν δεν πάρουμε τα Patriot

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα στέλνοντας νέο μήνυμα στις ΗΠΑ για τους S-400 μετά και τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν. Συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την απαίτηση των ΗΠΑ με νομοσχέδιο της Γερουσίας να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δήλωσε πως «αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τους πυραύλους Patriot θα αγοράσουμε περισσότερους S-400», αφήνοντας αιχμές τόσο κατά των Αμερικανών όσο και κατά της Ελλάδας.

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού του θέματος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ είχε ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».

    Τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, μέχρι να είναι η ίδια ικανή να κατασκευάσει το δικό της, αντί για το πρόγραμμα του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, αφήνοντας έκθετους τους Αμερικανούς.

    Την ίδια ώρα πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παράδοση συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να επισπευστεί και να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

    Η συμφωνία που έκλεισε η Άγκυρα με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη σχέση της με τον Ουάσινγκτον.

    Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Άγκυρας για τους S-400

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πενς σε Τουρκία: Επιλέξτε, ασφάλεια του NATO ή παράτολμες κινήσεις με S-400;

    MH ΧΑΣΕΤΕ: H Τουρκία «βγάζει γλώσσα» στις ΗΠΑ για τους S-400! «Γιατί ανησυχείτε τόσο; Είμαστε σύμμαχοι!»



    ΣΧΟΛΙΑ