Πολιτική

ΥΠΕΞ: Απάντηση σε Ερντογάν για Σμύρνη – «Εχθροπαθείς δηλώσεις»

  • NewsRoom
Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών

Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών


Η ελληνική απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αφορμή την επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή.

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με δημόσιες δηλώσεις την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, αναφέροντας ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Συγκεκριμένα, είπε: «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο.

Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικὀς στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ‘μεγάλης επίθεσης’ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη, την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας. την Ανατολία».

 

Διαβάστε επίσης:

Μιχαηλίδου: Ήδη στα σχολεία τα βιβλία – Δημοσιεύεται η λίστα με τους αναπληρωτές καθηγητές

Στην Αθήνα η Τζόρτζια Μελόνι – Δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα – Αύξηση προστίμων, άμεση φυλάκιση και για απλή αμέλειαΣΧΟΛΙΑ