• Πολιτική

    Απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος προτείνει ο Εισαγγελέας Εφετών

    Γιάννης Αγγελής


    Με το σκεπτικό ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής ουδέποτε παραβίασε το καθήκον του και ότι ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για πολιτικό πρόσωπο στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση της Νοβαρτις , ο εισαγγελέας Εφετών εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή του ανώτατου εισαγγελέα από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

    Η ποινική δίωξη αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη , τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση της Νοβάρτις, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου .

    Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Αγγελής « κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές ,απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν . Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης .



    ΣΧΟΛΙΑ