Πολιτική

Αννίτα Δημητρίου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

  • NewsRoom


Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για την Κύπρο, καθώς η ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε την 36χρονη βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, ως νέα Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος.

Η κ. Δημητρίου επικράτησε με 25 ψήφους στην δεύτερη ψηφοφορία, των υπόλοιπων έξι υποψηφίων που ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Εξελέγη Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Kent του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εκλογή της στην προεδρία της κυπριακής Βουλής όμως, δεν ήταν η μόνη πρωτιά της. Το 2016 ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ως Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας της Λάρνακας. Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεων και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018 και τον Αύγουστο του 2019 ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), ως Πρέσβειρα του Δικτύου εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Αννίτα Δημητρίου, έχει επιλεγεί από τη γαλλική κυβέρνηση και συμμετείχε στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018.

Επιπλέον η Αμερικανική κυβέρνηση την επέλεξε να λάβει μέρος στην παρακολούθηση των προκριματικών εκλογών στην Αμερική τον Μάρτιο του 2020 για τις μετέπειτα προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Η Κύπρος «ανοίγει» τη διασκέδαση και τον τουρισμό

Κύπρος: Με τη συμμετοχή Σπεχάρ η αυριανή τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη-Τατάρ

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Μπλίνκεν: «Eυγνώμων στις ΗΠΑ για την σταθερή τους θέση στο Κυπριακό»

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ