• Πολιτική

    Ανήσυχη η κυβέρνηση με τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ – Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    νοσοκόμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας


    Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να διατηρήσει τη χώρα και την οικονομία ανοικτή, χωρίς νέα μέτρα, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα οδηγεί σε μικρά, πλην ενδεικτικά, βήματα οπισθοχώρησης.

    Ενδεικτική είναι η συχνή πλέον επικοινωνία των Κυριάκου ΜητσοτάκηΣωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό μείγμα «μετάλλαξης Δ και γρίπης» και να επαναλαμβάνει την ανάγκη εμβολιασμού. Αν και οι δύο άντρες δεν έπαψαν σε καμία φάση της πανδημίας να συνομιλούν, τα τελευταία 24ωρα η επικοινωνία τους έχει πυκνώσει, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν «πιάσει ταβάνι».

    Οι ειδικοί λένε ότι «η πανδημία αρχίζει να κατεβαίνει από την Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα», ωστόσο, όπως έχει γράψει το mononews, οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας λαμβάνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια.

    Στο πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθoύν με προφανή ανησυχία την καθημερινή επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα αλλά και την εικόνα απόλυτης χαλάρωσης που επικρατεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στήριξε την πολιτική της όχι τόσο στα ημερήσια κρούσματα ή τον δείκτη θετικότητας αλλά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    «Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε ένα όριο, πέρα από το οποίο θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε αναπροσαρμογή της πολιτικής μας, αυτό είναι η κάλυψη 700 κλινών ΜΕΘ για Covid-19», εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι η μόνη περίπτωση να αναζητηθούν νέα περιοριστικά μέτρα, είναι αν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας φτάσουν σε επικίνδυνα όρια.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι νέοι ασθενείς Covid-19 κατέγραψαν ρεκόρ διμήνου με 392 διασωληνωμένους – η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, ανεμβολίαστοι. Στη Θεσσαλονίκη, οι ΜΕΘ είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και σε όλα τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης), υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεββάτια ΜΕΘ Covid.

    Όλα αυτά, τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο ονομάζεται «AY.4.2» και έχει προκαλέσει συναγερμό στον ΠΟΥ.

    Άρχισαν λοιπόν να συζητούνται μέτρα. Όχι για τους εμβολιασμένους, για πολλούς λόγους, αλλά πρώτα απ’ όλα γιατί αυτό θα έδινε το εντελώς λάθος σήμα προς τους ανεμβολίαστους, σε μία στιγμή που η επιχείρηση εμβολιασμού προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

    Τα μέτρα θα αφορούν στον περιορισμό της διασκέδασης στους μεικτούς χώρους, στους οποίου θα υπάρξει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, καθώς και απαγόρευση μουσικής. Ενώ συζητείται η υποχρεωτική διενέργεια δύο rapid test ανά εβδομάδα για την εργασία, με το κόστος να βαραίνει διπλά τον ανεμβολίαστο πολίτη.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, εξακολουθούν να αναζητούν τα επόμενα βήματα με βασικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις για μία νέα στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας με έμφαση στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Παράλληλα δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί η λεγόμενη τακτική «πόρτα πόρτα» στις τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα να δοθεί έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι δήμαρχοι αλλά και τοπικοί παράγοντες με μεγάλη επιρροή  να πείσουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να εμβολιαστούν.

    Διαβάστε επίσης

    Covid-19: Δικαίωμα στην επιλογή εμβολίου – Εμφανείς οι ονομασίες στην πλατφόρμα

    Τζανάκης για κορονοϊό: Στα ύψη τα κρούσματα – Προβλέψεις για 1.000 θανάτους τον μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

    FDA: Άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5 έως 11 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ