• Πολιτική

    Άγγελος Συρίγος: Η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη

    • NewsRoom
    Συρίγος

    Άγγελος Συρίγος


    Ο Ερντογάν εκτίμησε λάθος πως η Αθήνα ή θα αντιδράσει με στρατιωτική εμπλοκή ή θα κρατήσει στάση απλού παρατηρητή, ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ερμηνεύοντας τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

    Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, το πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων Αθήνας – Άγκυρας ήταν ασφυκτικό για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς αναφερόταν και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ότι οι συζητήσεις αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

    Μιλώντας για τον Ερντογάν, εκτίμησε ότι έκανε ένα σημαντικό λάθος κοιτώντας βραχυπρόθεσμα τις κινήσεις της Αθήνας.

    «Ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε λάθος πως η Αθήνα ή θα αντιδράσει με στρατιωτική εμπλοκή ή θα κρατήσει στάση απλού παρατηρητή. Σε κάθε περίπτωση πίστευε ότι είτε θα περάσει το δικό του και θα ανοίξει η συζήτηση για τη γαλάζια πατρίδα είτε θα δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο» είπε ο κ. Συρίγος.

    Τελικά, σημείωσε, η Ελλάδα επέλεξε την διπλωματία και άνοιξε την συζήτηση με την Ευρώπη για τις διερευνητικές επαφές αναδεικνύοντας το θέμα ως ευρωτουρκικό και όχι Αθήνας-Άγκυρας.

    Πάντως, σχολίασε και την στάση του Βερολίνου που μεταφέρει τις αποφάσεις για κυρώσεις τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο κ. Συρίγος, πρέπει η Γερμανία να αντιληφθεί ότι η Τουρκία αποτελεί μια απειλή για συνολικά όλη την Ευρώπη.

    Τέλος, ο κ. Συρίγος είπε ότι ο Ερντογάν καταλαβαίνει ότι τελειώνει ο πολιτικός του χρόνος στη χώρα του και κάνει διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού στο εσωτερικό του.

    Παράλληλα, έχει επιστρέψει την Τουρκία στον 19ο αιώνα. Τότε, η Ευρώπη αντιμετώπιζε τη Τουρκία ως μια χώρα-ασθενή που κανείς δεν την άγγιζε γιατί ήταν κοντά στο τέλος της εποχής της.



    ΣΧΟΛΙΑ